Подаци МУП-а о обиму превара у Српској: Од лаковјерних узели око три милиона марака

Небојша Томашевић
Подаци МУП-а о обиму превара у Српској: Од лаковјерних узели око три милиона марака

БАЊАЛУКА - Лажни хуманитарци и бизнисмени, те људи који се представљају као "моћни пријатељи" у посљедње вријеме добро су напунили своје џепове туђом муком, што потврђују подаци полиције да су за 21 мјесец разни преваранти од лаковјерних људи узели близу три милиона марака.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, за девет мјесеци почињена је 131 превара којима је причињена штета од 1.412.248 марака.

- У истом периоду лани евидентирана су 134 кривична дјела превара којима је причињена штета у укупном износу од 892.836 КМ. Прошле године евидентирано је укупно 197 превара којима је причињена штета од 1.235.622 марке - рекли су у МУП-у РС.

Подаци полиције говоре да преваранти користе добро опробане методе и лаковјерном народу најчешће се представљају као разни хуманитарци, те људи блиски "битним особама" у власти како би им узели новац.

Поједини играју и на емоционалну карту и слабости најближих па је тако забиљежен случај у којем је преварант "ојадио" љубавницу за 50.000 КМ. То је урадио Јасмин Бркић у Добоју који је своју 20 година старију љубавницу слагао да има право на подстицај јер је у протеклом рату у БиХ изгубила супруга.

Данима јој је обећавао да ће добити новац од Министарства за борачка питања ФБиХ и за узврат тражио да "само" плати одређену дивиденду. Од ње је узимао новац уз обећања да ће га уплатити гдје је потребно и средити да добије подстицај, али га је трпао у свој џеп. 

Међу опробаним рецептима за узимање новца лаковјерним и очајним грађанима који спас од беспарице траже на све могуће начине су и кладионичарске преваре.

Познавајући страст кладионичара и жељу за добитком, већи број превараната на интернету је нудио "сигурне резултате намјештених утакмица" у замјену за новац.

Ови преваранти кладионичаре су увјеравали да ће им шема коју нуде набавити пуно новца на клађењу. Међутим, убрзо након што би им наивни уплатили новац за сигурне резултате и добитак, преваранти би нестајали.

Да преварантима није ништа свето, говори и примјер из Теслића, гдје је одраније искусни преварант Зоран Ристикић (56) из Теслића од мајке болесног дјетета узео 5.500 КМ како би јој наводно помогао у добијању ратне одштете за болесно дијете. Новац је узео, али одштету никад није средио, већ је нестао.

 

Лажно представљање

Полицијски подаци говоре да преваранти често узимају туђе идентитете и лажно се представљају. Још се утврђује ко је лажни радник Црвеног крста који је украо новац од старије Дервенћанке. Он је у априлу ове године покуцао на њена врата и рекао да дијели помоћ, а када га је пустила у кућу, украо јој је новац. Полиција је након једногодишње истраге открила лажног радника "Водовода" Драгана Прелу из Чапљине који је од једне старице у Билећи на превару украо 12.000 КМ. Он је жени слагао да мора да прегледа водоводне инсталације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана