Почео доказни поступак одбране у случају Крунић: Возило у којем су биле жртве решетано с више страна

Небојша Томашевић
Почео доказни поступак одбране у случају Крунић: Возило у којем су биле жртве решетано с више страна

БАЊАЛУКА - Одбрана оптуженог Бенедија Ђукановића (53), тврди да догађај у којем су убијени бизнисмен Славиша Крунић (48) и његов пратилац Жарко Павловића (38) није се догодио као што се наводи у оптужнии и да на возило није пуцано само са десне стране.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду Ђукановићев адвокат Татјана Савић. 

Осим Ђукановића за убиство су оптужени и Емилио Балдо (53) те  бивши радник „Сектора Секјуритија" Родољуб Гајић који одговара само за помагање. У злочину је учестовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре. 

Адвокат Савић сматра да тужилаштво није добро урадило балистичко вјештачење и да нису одређени правци пуцања, уласци пројектила у возило, кретање нападача. Она је зато предложила мјешовитно балистичко медицинско вјештачење које ће извести одбрана.

- Оптужница је заснована на исказу возача Горана Илића, а нашим вјешетачењем желимо да докажено да то није било како се наводи. Дјелимично побијамо и налаз обдукције у коме стоји  да је Крунић погођен с десне стране, а све повреде су на лијевој. У оквиру  вјештачења урадићемо 3Д приказ догађаја ако скупимо новац за плаћање 3.000 евра  - казала је Савићева.

Као доказе одбране Ђукановића кориштена су вјештачења трагова барутних честица у његову "голфу", као и ДНК трагова у возилу које користио оптужени Балдо, а која је спровело тужилаштво и није изводило као доказе. 

Вјештак  хемијске струке Весна Матић потврдила је да није пронашла трагове барута у возилу "голф". Она је, на питање тужиоца Сњежане Петковић  појаснила да су  трагови могли да временом нестану с обзиром да је вјештачење рађено годину након злочина.

- Да ли је трагова било па су уништени или их уопште није ни  било, то не можемо да знамо. Вјештачењем нисам пронашла трагове које потичу од барутних честица-рекла је Матићева.

Вјештак форензичке генетике Зоран Обрадовић потврдио је да је радио ДНК анализу трагова у "опел корси" власништво Горане Петковић те да их је поредио са ДНК оптуженог Ђукановића. 

Истакао је да није нашао његов биолошки траг. Судија Јукић је појаснио да је поменуто возило власништво супруге оптуженог Балда те питао да ли је поредио нађене трагове са другим особама.

- Задатак је био да се биолошки материјал пореди само са Ђукановићевим. Није утврђивано чији су трагови - рекао је вјештак Обрадовић.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Ђукановића и Балду терете да су заједно са убијеним нападачем Жељком Ковачевићем организовали и припремили злочин. 

Гајића терете за помагање јер је одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. 

Гајић је био члан личног обезбјеђења Крунићеве супруге и дјеце. Оптужене терете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића.

ДОКАЗИ

Одбрана оптуженог Емилија Балда за сада нема приједлога извођења доказа, док ће бранилац Родољуба Гајића, Маринко Бркић приједлоге доставити накнадно. Бранилац Бенедија Ђукановића, осим балистичко-медицинског вјештчења најавила је саслушање три свједока, стручног свједока за ДНК анализе, те материјалне доказе и вјештачење којим би се утврдило могућност заустављања возила с аутоматским мјењачем. 

Татјана Савић сматра да возило "тојота" у ком су биле жртве, које је  с аутоматским мјењачем није могло само да се заустави, а да то неко намјерно не уради.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана