Почело суђење за убиство познатог сарајевског златара

ГС
Почело суђење за убиство познатог сарајевског златара

Читањем оптужнице и уводним ријечима пред Вијећем Кантоналног суда у Сарајеву, којим предсједава судија Игор Тодоровић, почело је суђење Самиру Новалији, оптуженом за убиство сарајевског златара Есада Шатаре (76) у августу ове године.

 Према наводима из оптужнице коју је прочитала тужитељица Мона Мешник, убиство се десило 18. августа у стану Есада Шатаре у улици Чемерлина, општина Стари Град Сарајево.

Шатара и Новалија су конзумирали алкохол споменутог дана те, када је златар отишао у купатило, Новалија је узео његов пиштољ „Глоцк“ који је стајао на столу.

Новалија је, како је наведено у оптужници, Шатари пуцао у главу, а затим је узео кључеве Пассата аустријских ознака и оружни лист за пиштољ. Закључао је стан и Шатариним Пассатом се одвезао с мјеста злочина.

Ухапшен је 21. августа у Високом. Приликом хапшења код њега је пронађена кесица амфетамина.

Тужитељица је у уводној ријечи најавила да ће саслушањем свједока и вјештака те материјалним доказима доказати да је Новалија починио кривична дјела која му се стављају на терет.

Нужна одбрана

Новалијин бранилац сарајевски адвокат Изет Баждаревић казао је да кривично дјело није почињено како се наводи у оптужници.

- Он није имао намјеру да почини кривично дјело. Дошло је до прекорачења нужне одбране. Дошло је до свађе и отимања за пиштољ, након чега је пиштољ опалио. Овдје се радило искључиво о прекорачењу нужне одбране, а никако о убиству. Мој брањеник је био киднапиран, закључан у стану све вријеме, чекало се да особа донесе оружје које је нестало из стана оштећеног - навео је Баждаревић.

Наставак суђења заказан је за 8. јануар, када ће бити саслушани полицијски службеници.

Новалија се, осим за убиство, терети за тешку крађу те посједовање и омогућавање уживања опојних дрога.

Раније осуђен за убиство

Новалији ово није прво убиство. У фебруару 2007. године убио је Пашу Челика у Сарајеву, за шта је осуђен на шест и по година затвора. Убиство је починио пиштољем, који је иначе користио Челик, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана