Почело суђење судији Основног суда у Бањалуци Мири Вучетић: Тражила новац за рјешења о расподјели имовине

Небојша Томашевић
Почело суђење судији Основног суда у Бањалуци Мири Вучетић: Тражила новац за рјешења о расподјели имовине

БАЊАЛУКА - Судија Мира Вучетић рекла је како може да донесе рјешење о подјели имовине онако како смо ми договорили, али да би зато требало да платим 600 КМ.

Ово је на почетку суђења оптуженој у бањалучком Окружном суду испричао Неђељко Метлић. Такође је истакао да је касније судија тражила још 1.500 КМ. Судија Вучетић радила је у Основном суду у Бањалуци у предметима оставинских расправа.

- Након смрти мајке нас петоро, брат Владимир и три сестре смо се договорили о расподјели имовине. Раније смо испарцелисали све и одредили шта коме припада.  Само је требало да у суд донесе рјешење. Један судија нам је рекао да не може тако, већ само да се имовина дијели један кроз пет и био је непристојан. Касније смо дошли до судије Вучетић и она је рекла да може да уради како желимо, али ће то коштати 600 КМ - рекао је  Неђељко Метлић.

Додао је да је заједно са братом и сестрама скупио новац и дао судији у њеној канцеларији за ­шта је и добио признаницу коју је овјерио на шалтеру. На питање тужиоца, рекао је да је на признаници писало да плаћа за вјештачење, али он не зна детаље.

- Нисмо ни сумњали да је нешто погрешно јер сам вјеровао суду. Након два мјесеца позвали су ме да је рјешење готово. Отишао сам код судије и када сам је питао треба ли још шта, а она је рекла: “Неће вам бити пуно још по 300 КМ да дате вас петоро” - рекао је Метлић и додао да је тражио жиро-рачун јер нема пара код себе, али му је судија рекла да може да донесе касније, док рјешење о подјели имовине тада није добио.

Истакао је да је након што је сазнао да судија Вучетић више није на оставинским расправама отишао у суд и испричао шта му се десило.

- Нови судија ме саслушао и одвео код в.д. предсједника суда и секретара. Они су се сви згрозили и рекли да нисмо требали плаћати готовином, те ме упутили другом судији која је донијела рјешење о подјели имовине како смо ми и договорили - рекао је Метлић.

Божана Зечевић и њен син Саша такође су потврдили да им је судија Вучетић у поступку расподјеле имовине тражила 800 КМ.

- Радило се о подјели имовине након смрти моје мајке. Добила сам позив од суда у којем је наведено да морамо платити 800 КМ на име аконтације за судског вјештака и геометра. Син и ја отишли смо у канцеларију код судије Вучетић и платили. Добили смо потврду с печатом, а судија то потписала. Нисмо ни сумњали да је нешто незаконито - рекла је између осталог Зечевићева.

Оптужница судију Миру Вучетић терети за злоупотребе службеног положаја, јер је у више наврата током 2014. године у својој канцеларији, у намјери да себи прибави корист, узела укупно 2.400 КМ од више странака на име предујма за вјештачења. Наводи се да је знала да је то супротно Правилнику о унутрашњем судском пословању.

Вјештак

Вјештак грађевинске струке Драган Драгосављевић потврдио је да је урадио налаз у поступку оставинске расправе породице Зечевић, али да му то није плаћено.

- Вјештачио сам кућу у насељу Борик у Бањалуци по налогу судије Мире Вучетић. Трошкови су били око 950 КМ и више пута сам ургирао суду да се то плати, али нисам добијао одговор. Касније сам од адвоката Синише Марића сазнао да је странка платила 800 КМ за вјештачење - рекао је вјештак Драгосављевић, те додао да не тражи надокнаду штете од судије, јер сматра да би њему то требало да плати Основни суд у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана