Почело суђење Шојићу, директору Службе за заједничке послове

Срна
Почело суђење Шојићу, директору Службе за заједничке послове

САРАЈЕВО - Читањем оптужнице и излагањем уводних ријечи, данас је пред Судом БиХ почело суђење Драгану Шојићу, директору Службе за заједничке послове институција БиХ, који је оптужен да је злоупотребом положаја или овлаштења оштетио буџет за око 42.000 КМ.

Шојић је оптужен да је у периоду од 2018. до 2022. године на име неосновано исплаћених плата, топлих оброка, горива и сервисирања возила прибавио себи незакониту корист у износу од најмање 41.877 КМ, оштетивши буџет БиХ.

У оптужници се наводи да је Шојић више пута приватно путовао у Србију и Црну Гору, без службених налога и потребне процедуре за кориштење службених возила, да је сачињавао путне налоге у које је уносио неистините податке о наводном кретању возила унутар БиХ, уносио нетачне податке о службеним путовањима, боравку на послу и присутности на радном мјесту, а како би остварио право на плату и накнаде из радног односа, преноси Бирн.

"Истовремено, док је био ван БиХ, њему је у службеној евиденцији уписано да је на редовном раду", навела је тужилац Елвира Станојловић током читања оптужнице.

Како се наводи у оптужници, Шојић је на име неосновано исплаћених плата у износу од 35.200 КМ, топлог оброка у износу од 1.842 КМ, потрошеног горива по основу ненамјенског кориштења службених возила у износу 2.942 КМ и трошкова сервисирања службених возила у износу од 1.892 КМ, себи прибавио имовинску корист у укупном износу од 41.877 КМ и у истом износу оштетио буџет БиХ.

"Евидентно је да налоге од службених путовања унутар БиХ није реализовао како би оправдао раније пређене километре на службеним возилима", навела је тужилац.

Тужилаштво БиХ планира саслушати десет свједока, вјештака финансијске струке и приложити материјалне доказе.

Бранилац оптуженог Драгиша Јокић оцијенио је да је ово још једна изнуђена оптужница, те рекао да је истрага почела три мјесеца прије него је донесена одлука о провођењу истраге.

"Кориштење службеног возила у приватне сврхе није супротно било којем закону у БиХ", рекао је Јокић те навео да његов брањеник није прекршио Правилник о кориштењу службених возила.

У Правилнику је наведено да је службено возило на располагању директору и замјеницима 24 сата, а Јокић наводи да Шојић са породицом живи у Београду и ишао је аутом на посао и кући.

Наставак суђења заказан је за 29. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана