Почело суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Мајка пронашла изрешетаног мртвог сина

Небојша Томашевић
Foto: printskrin

БАЊАЛУКА - Славиша Ћулум (36) из Бањалуке чуо је приче да му се се спрема ликвидација и да га вребају из сваког грма, а кобног дана када је убијен кренуо је на гроб покојном брату Недељку.

Ово је у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженом за злочин Синиши Шакићу (36) из Бањалуке казала Славишина Мајка Славица Малетић која је након злочина наишла на синов изрешетан аутомобил и затекла  га мртвог.

- Када је отишао од куће након неког времена чула сам пуцњеве и било ми је сумњиво, али сам помислила Бог стобом, отишао је. Убрзо сам кренула према  граду  за њим и иза кривине видјела сам изрешетано ауто. Истрчала сам и угледала њега који је сједи непомично. Надала сам се да је још жив - испричала је Малетићева те затражила за оптуженог најстрожју казну.

Додала је да је Славиша по изласку из затвора страховао за своју  и безбједност свог и сина покојног брата Недељка.

- Приликом једне посјете док је био у затвору рекао ми је да је чуо да се по Бањалуци прича да му се спрема убиство од стране Синише Шакића и Јована Јошила. Причао ми је и да му је стигла порука колико тражи да се не свети за убиство брата Недељка, а  он је рекао да му брат није на продају.  Нисмо се надали да ће га неко са леђа убити овако кукавички и јадно - рекла је кроз плач Малетићева.

Присјетила се да је кобног дана њен син планирао да иду да региструју ауто и на гробље убијеном брату Недељку.

- Рекао да ћемо се послије  наћи код његове полусестре. Знао је да га вребају иза сваког грма па није желио да идемо заједно - рекла је Малетићева.

Присјетила се и да је након изласка Славише из затвора стално виђала нека непозната возила око куће и моторе те да га је неко пратио.

Истакла је да нажалост дуго голдина познаје оптуженог Шакића те потрврдила да су он и Славиша били у добрим односима раније.

- Завадили су се 2010. године када је Синиша ранио Славишу у лијево раме. Послије је било сукоба, а у пуцњави у којој ми је убијен син Недљко 2010. године, како се прича  учестовао је и Шакић  те се касније склонио - казала је Малетићева.

Славишин очух  Бранислав Малетић потврдио је да је око куће виђао непозната аута и моторе прије злочина.

- Славиша је  страховао за живот и једном приликом на гробљу рекао мајци: "Мајко крај брата ћу ја"- казао је Бранислав Малетић те доддао да и он тражи најстрожу казну.

Жељко Савковић, који се дружио са Славишом, испричао је да је убијени имао шири круг непријатеља и да је, из безбједности, носио пиштољ.
- Бојао се да ће Јошило или Шакић пуцати на њега, али не с намјером, већ из страха ако се негдје сретну - рекао је Савковић, наводећи да је Ћулум планирао да иде у Француску да се бави криминалом, односно дрогом и разбојништвима.

Оптужница терети Шакића да је Ћулума усмртио 15. маја прошле године заједно са непознатом особом. Припремили су му засједу у шуми у Драгочају  и када је  Ћулум наиашо на њега су с двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. У оптужници стоји да су злочин припремили и дговорили, те прије убиства набавили оружје муницију и мотоцикл  с којим је извиђао мјесто на којем су планирали ликвидацију.

 

Шакић и убијени Ћулум били су у сукобу више година иако су раније били блиски. Сукоб између њих почео је још 2010. године. Први већи ватрени обрачун двојице бивших пријатеља био је 28. фебруара те године када је Ђулум сивим "аудијем" дошао пред кућу Шакића да ријеше размирице, а он је с балкона испуцао рафал на возило. Тад нико није рањен, а обрачун је настављен 1. марта 2010. године када је у размјени ватре у Карађорђевој улици на Лаушу између њих Ђулум рањен у лијево раме. Тада је са Шакићем био Александар Бабић и њих двојицу полиција је сумњичила за покушај убиства.

Славишин брат Недељко, убијен је у обрачуну 24. априла 2010 године и за то се судило Јовану Јошилу који је ослобођен оптужби за убиство јер је пуцао у нужној одбрани. Обрачун је избио између Јошила  Славише, Дејан Чајића и Дејана Костића и покојног Недељка код бензинске пумпе "Парма тренд" на путу Бањалука - Лакташи. Прво су се Јошило,  Недељко и Костић сусрели у бањалучкој Суботичкој улици када су Недељко и Костић покушали да спријече Јошила да прође џипом "гранд чироки". Славиша Ћулум и Чајић били су у близини у "фиат типу" и када је Јошило стао на бензинску пумпу "Парма тренд" Чајић и Славиша Ћулум запуцали су ка Јошилу. Током пуцњаве Јошило је Недељка погодио у главу и усмртио.

Промјена

Славица Малетић казала је да се њен покојни син Славиша Ћулум измијенио у затвору, почео да пости и вјерује у Бога те је истакла да је он послије убиства брата Недељка био сломљен.

- Промијенио се у затвору и посветио се вјери и Богу. Говорио је да неће никоме да се свети. Казао је да и ако побије оне који су га убили Недељко неће устати-рекла је Малетићева.

Додала је да је Славиша након изласка из затвора планирао да иде у Њемачку да посјети сина, али да га је омела пандемија вируса корона.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана