Почело суђење Богдану Вајукићу из Лакташа за убиство Гојка Веселића, кћерка жртве тражи највећу могућу казну

Небојша Томашевић
Почело суђење Богдану Вајукићу из Лакташа за убиство Гојка Веселића, кћерка жртве тражи највећу могућу казну

БАЊАЛУКА - Боли ме што особе попут Богдана Вајукића (23) глуме Бога и дају себи за право да одлучују о туђим животима и зато тражим и желим да добије највећу могућу казну која је предвиђена у Републици Српској.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду кћерка Гојка Веселића (76) Дијана Петковић, на суђењу Вајукићу кога терете да је брутално  убио њеног оца 24. јануара.

- Мени је срце ишчупано - нити живим, нити дишем. То је неописива бол  и ожиљак. Особа као што је Вајукић треба да добије максималну казну и да никад не изађе из затвора. Треба да то буде порука јавности да се таква дјела адекватно кажњавају, а не да изађе за годину - казала је кроз плач Петковићева.

Сматра да су „институције заказале са  Вајукићем  који је и раније чинио кривична дјела, јер да нису он не би починио убиство“.

Петковићева је испричала да је посумњала да нешто није у реду са њеним оцем када је га звала 25. јануара и телефон је био угашен.

- Из села ме звала комшиница и обавијестила да је Вајукић насрнуо на кућу очеве комшинице Данице. Сумњала сам у нешто лоше па сам опет звала и једна комшиница ми казала да је видјела оца да чисти снијег, па ми је било лакше. Знала сам да му се телефон некад искључи јер је празна батерија -рекла је Петковићева.

Додала је да је затим и други дан звала оца и да је телефон био угашен па је знала да се нешто лоше десило те је кренула ка њему и обавијестила полицију.

- Дошла сам на лице мјеста и затекла испретурану кућу, видјела трагове крви по плафону и зидовима које неко брисао. Оца у кући није било. Знала сам да је убијен и одмах посумњала на Вајукића те сам колегама инспекторима рекла да га је он убио и да  на основу трагова вјерујем да га је бацио у бунар- казала је Петковићева, која је запослена у МУП-у Српске.

Свједок Љубинко Остојић исричао је да му је Вајукић казао да је претукао Веселића јер му није хтио посудити новац и да га је можда убио. Он се није могао сјетити свих детаља, али је на подсјећање тужиоца на оно што је рекао у истрази, испричао шта му је оптужени рекао.

- Питао сам га што је ишао код Данице. Рекао ми је да је ишао да узме новац, али га је омела њена кћерка па је отишао код Веселића. Тражио је од њега да му посуди новац, а он му није дао па га је истукао. Казао је да га је највише тукао по прсима и да се није помјерао. Питао сам га јеси ли га убио, а он је рекао "можда јесам". Био је мртав хладан. Насмијао се и казао да ће бити уреду и ако га је убио. Скинуо је са себе одјећу и умио се - казао је Остојић на суђењу.

Исричао је да је Вајукић  у вријеме када је Веселић убијен, био у кући свог брата у Кољанима коју је он чувао и да је одлазио и враћао се.

Казао је  да му је други дан након што је испричао да је истукао старца Вајукић рекао "Ријешио сам се Веселића".

- Прије тога ујутро ми је казао да мора да оде до Веселићеве куће да поспреми и ријеши се тијела. Питао сам га је ли Гојко жив, он је одмахнуо главом. Послије ми рекао да је са убијеног скинуо одјећу и да га је бацио у бунар - казао је Остојић те истакао да није вјеровао да је то Вајукић урадио док није дошла полиција.

Гордана Божић, кћерка Веселићеве комшинице Данице Станић у чију кућу је Вајукић покушао да провали, потврдила је да је он 24. јануара лупао на врата и разбио стакло.

-  Прво је неко  нагло ухватио за штеку и рекао хало, и отишао. Чула сам да оде неки ауто и галаму код Веселићеве куће, као да неко прича на телефон. Након 15 минута опет је залупало на врата. Та особа разбила  је стакло на вратима те покушао да уђе. Повикала сам:  „полиција“ и отишао је. Нисам знала ко је, али за 20 минута су дошла три мушкарца и дјевојка и рекли да је то био Вајукић - казала је Божићева и додала да се њеној мајци  Даници након тога погоршало стање те да је умрла мјесец касније.

Дејан Поповић, који је кобне вечери био с Вајукићем казао је да га је 24. јануара  звао да оду негдје аутом, али није рекао куда.

-  Казао је видјећеш те је скренуо према кући те жене коју је напао. Говорио сам му да не иде  успио сам га први пут одвратити. Кренули смо његовој кући, али се окренуо код  Веселићеве куће и опет према кући те жене. Рекао је да ће мене претући ако побјегнем. Кад је он отишао, ја сам сјео на возачево сједиште и отишао. Послије сам га видио тек у полицији - рекао је Поповић.

Вајукића оптужница терети да је Веселића усмртио 24. јануара у периоду између 18.30 до 19.30 часова, у његовој  породичној кући  у мјесту Кољани код Лакташа.

У оптужници стоји да је прво дошло до свађе између жртве и оптуженог, да би Вајукић потом напао старца више пута ударио затвореним песницама у предјелу главе и тијела, те да му је „пригњечио" грудни кош и трбух и усмртио.

- Потом се  наредног дана вратио у кућу оштећеног гдје је пронашао његово беживотно тијело, скинуо му доњи веш, након чега је тијело бацио у бунар у дворишту  породичне куће - стоји у оптужници те додаје да је дјело почињено на свиреп или подмукао начин.

Вајукић се налази у притвору, а у Окружном суду Бањалука му суде и за друмско разбојништво из  2018. године које се догодило у мјесту Милошевци код  Лакташа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана