Да ли је Новитовић дао сагласност за статус Елеза?

Небојша Томашевић
Да ли је Новитовић дао сагласност за статус Елеза?

БАЊАЛУКА - Рјешење којим је бившем директору Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) Весељку Елезу одређен статус нераспоређеног државног службеника, на основу којег је добијао плату три мјесеца, донесено је по налогу руководства у овој установи.

Ово је у бањалучком Окружном суду рекла свједок тужилаштва Гордана Блитвић на суђењу бившем в.д. директора РУЦЗ РС Милану Новитовићу (54) из Бијељине кога терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења при доношењу поменутог рјешења.

- Рјешење сам урадила по налогу, али се не сјећам да ли ми је то рекао помоћник директора за правне и кадровске послове или директор. Лично сматрам да се такво рјешење могло донијети у складу са законом - рекла је Блитвићева која је у вријеме доношења рјешења  обављала послове начелника Одјељења за правне, кадровске и опште послове РУЦЗ РС.

Републички тужилац Горан Гламочанин истакао је да је свједок Блитвићева у истрази рекла другачије.

- У тој изјави рекли сте да вам је налог дао директор, а то је тада био Милан Новитовић - казао је тужилац.

Блитвићева је поновила да се не сјећа и да је могуће да јој је налог дао и помоћник директора који је, како је рекла, морао да има сагласност Новитовића.

Вјештак тужилаштва Мајда Велић рекла је да је утврдила да је Елез по основу плата у периоду од 26. августа до 23. новембра 2019. године, када је био у статусу нераспоређеног државног службеника, зарадио 12.036 КМ. Она је на питање одбране рекла да се ради о бруто износу и да је од тог дијела 31 одсто отишло у буџет Српске. Одбрана је указала да је тако сума коју је Новитовић добио мања од 10.000 КМ, а вјештак је то потврдио. Тужилаштво је након тога суду предало све планиране доказе по оптужници, а одбрана је најавила саслушање оптуженог, два свједока и материјалне доказе.

Новитовића Републичко тужилаштво терети да је незаконито омогућио претходном директору РУЦЗ Весељку Елезу да три мјесеца по истеку мандата прима директорску плату на основу чега му је исплаћено 12.036 КМ на штету средстава РУЦЗ РС одобрених буџетом. Према оптужници, дјело је почињено од 26. августа 2019. до 23. новембра 2019. године када је Новитовић обављао функцију в.д. директора РУЦЗ РС. Наводи се да је Новитовић 26. августа 2019. донио рјешење о утврђивању статуса нераспоређеног државног службеника РУЦЗ РС за Елеза те право на плату коју је остваривао као директор РУЦЗ РС иако је знао да је Елез разријешен функције рјешењем Владе РС због подношења оставке, а не због истека мандата.

Досије

Милан Новитовић је недавно хапшен и због сумње да је нелегално запослио бившег директора Института за јавно здравство Српске Бранислава Зељковића на мјесто стручног савјетника у Републичкој управи цивилне заштите. Новитовић се у августу нашао на мети Саше Ковачевића, Предрага Којића и Младена Којића. Како је тада саопштено из полиције, Којићи су осумњичени да су по захтјеву Ковачевића пресрели и напали Новитовића те му палицом  полупали стакло на ауту. Сви осумњичени за  напад након хапшења су пуштени, а као мотив је помињан новчани дуг. Новитовић је помињан и у процесу против бившег полицијског инспектора Далибора Бошњаковића из Бијељине који је добио двије године и осам мјесеци затвора јер је узео мито од 10.000 КМ. Бошњаковић је Жељку Делићу узео новац како би га заштитио, како му је рекао, од моћног човјека, односно Новитовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана