Почело суђење Аднану Ћатићу за ратовање у Сирији

Срна
Foto: Скриншот

САРАЈЕВО - Читањем оптужнице и изношењем уводне ријечи Тужилаштва БиХ почело је суђење Аднану Ћатићу за организовање терористичке групе и учешће на ратишту у Сирији.

У оптужници се наводи да је Ћатић током 2013. године створио план с циљем одласка на ратиште у Сирију и придруживање организацији “Џабхат ел Нусра”, коју је Савјет безбједности УН прогласио терористичком.

Према оптужници, Ћатић је 1. јула 2013. године са аеродрома у Сарајеву напустио БиХ и отишао у Турску, а затим илегално прешао на територију Сирије.

Према оптужници, он се прикључио терористичкој организацији “Џабхат ел Нусра”, чији припадници свакодневним оружаним акцијама - нападима на становништво, убијањем, противправним затварањем, узимањем талаца, те другим радњама, намјеравају да присиле легитимне власти ове државе на измјену уставног поретка и политичког режима, преноси Бирн.

Тужилац Мериса Нуркић навела је да је оптужени постао припадник организације у којој је прошао војну обуку, те постао снајпериста ове терористичке групе и учествовао у борбама против легалне војске Сирије, гђе се задржао све до краја 2021. године.

Она је током изношења уводне ријечи рекла да ће Тужилаштво доказивати кривицу оптуженог саслушањем седам свједока и изношењем материјалних доказа.

Тужилаштво је предложило и поновно продужење раније одређеног притвора Ћатићу, док је одбрана предложила одређивање кућног притвора, чему се Тужилаштво успротивило.

Саслушање првих свједока планирано је за 25. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана