Почело саслушавањe љекара КЦУС-а који су вјештачили здравствено стање Алисе Мутап

ГС
Почело саслушавањe љекара КЦУС-а који су вјештачили здравствено стање Алисе Мутап

САРАЈЕВО - Почела су саслушања љекара који су вјештачили здравствено стање Алисе Рамић (раније Мутап), дјевојке која је била с Џенаном Мемићем у тренутку када је он страдао, потврдио је за Кликса адвокат породице Мемић Ифет Ферагет.

Љекаре саслушавају у Тужилаштву БиХ, а ријеч је о запосленима Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС).

-Могу потврдити ту информацију. Тужилаштво је раније најавило - истрага се сада усмјерава на откривање убица Џенана Мемића, као и оних који су били помагачи у поступку заташкавања убиства. Нећу говорити о детаљима да не бих угрозио интегритет истраге. Не саслушавају само љекаре, већ и велики број и осталих особа - изјавио је Ферагет.

Саслушање се врши у склопу истраге кривичног дјела убиство и помагање починиоцу након кривичног дјела.

Истрага за ово кривично дјело је покренута у августу прошле године против суспендоване суткиње Суда БиХ Далиде Бурзић која је била главни тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево, поступајућег кантоналног тужитеља у случају “Мемић” Мериса Ћате, бившег комесара сарајевске полиције Вахида Ћосића и саобраћајног вјештака Шевала Ковачевића.

Мутап је, према налазима љекара, приликом стардања Мемића претрпјела повреде због којих се није сјећала овог догађаја.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 21. јула ове године изрекло је другостепену пресуду против оних који су били оптужени да су као криминална група прикривали доказе у овом случају. Алиса Мутап и Хасан Дуповац проглашени кривим због прикривања доказа у случају страдања Џенана Мемића 2016. године. Мутап је осуђена на двије и по године затвора, а Дуповац на три године. Остало троје оптужених је ослобођено, а то су Зијад Мутап, Јосип Барић и Муамер Ожеговић.

Дуповац и Мутап су проглашени кривима за све тачке оптужнице осим за организовани криминал.

Зијад Мутап, Хасан Дуповац, Алиса Мутап (Рамић), Јосип Барић и Муамер Ожеговић су се оптужницом Тужилаштва БиХ теретили да су приступили групи за организовани криминал, коју је формирао Зијад Мутап ради прикривања доказа о начину на који је Џенан Мемић задобио тешке тјелесне повреде опасне по живот 8. фебруара 2016. године, услијед којих је преминуо.

Породица страдалог Мемића и Ферагет указују на то да је Тужилаштво Кантона Сарајево овај случај првобитно истраживало као убиство, а да су га потом оквалификовали као саобраћајну несрећу.

Увјерени да је Џенан убијен, инсистирали су да правосуђе страдање истражује управо као убиство. Међутим, кантонално тужилаштво је то третирало као саобраћајном несрећом, за коју су оптужили Љубу и Бекрију Сеферовића. Били су комбијем усмртили Џенана, а онда је услиједила правна тракавица.

Кантонални суд је два пута изрекао ослобађајућу пресуду Сеферовићима. Обје пресуде је укинуо Врховни суд Федерације БиХ,  да би онда и он 27. јула 2021. донио ослобађајућу пресуду.

Породица Мемић и Ферагет тврде да Алиса Рамић и високопозиционирани појединци у институцијама прикривају стварне узроке Џенанове смрти.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана