Пљачкаши користе пиштоље, ножеве и сирову силу

Небојша Томашевић
Пљачкаши користе пиштоље, ножеве и сирову силу

БАЊАЛУКА - Маскирани разбојници током 2021. и у прва три мјесеца ове године починили су 31 пљачку током којих су, уз пријетњу оружјем, отели 170.323 КМ.

Према подацима МУП-а Републике Српске, прошле године евидентирано је 21 разбојништво, од којих су 20 починили непознати извршиоци. На мети пљачкаша највише су били трговински објекти и бензинске пумпе, а опљачкано их је по пет. Подаци говоре да су разбојници прошле године упали у три куће и стан, по двије апотеке и спортске кладионице, док су у три случаја разбојништва почињена на осталим мјестима. Наводе да је, према пријави оштећених, штета причињена у разбојништвима лани процијењена на 136.644 КМ.

- Од јануара до марта 2022. евидентирано је 10 разбојништава, сва од непознатих лица. Мете разбојника биле су четири кладионице, двије куће, банка, бензинска пумпа те два остала мјеста. Према пријавама оштећених, штета износи 33.679 КМ - рекли су у полицији.

Разбојници су током пљачки користили пиштоље, ножеве, али и сирову силу када су жртве тукли рукама и ногама. У МУП-у Српске су истакли да је расвијетљено 11 разбојништава из 2021. године, као и седам из претходних година. Осим тога, полиција је у прва три мјесеца 2022. открила починиоце четири разбојништва, као и три из ранијих година.

- Надлежним тужилаштвима је у том периоду поднесено 10 извјештаја против осам лица. Лани је поднесен 21 извјештај против 22 лица - појаснили су у полицији.

Једно од најтежих разбојништава које је почињено прошле године је пљачка старице Радинке Т. (71) коју су разбојници у ноћи 19. јануара везали у кући те јој отели 40.000 евра и златни накит. Полиција је истрагом открила да су то учинили Живан Глишић и Душан Велимировић, који су и ухапшени. Они су за ово као и још једно разбојништво осуђени на девет година робије. Глишић је добио пет, а Велимировић четири године затвора. Старица је након пљачке испричала да су јој у кућу упала два маскирана мушкарца који су је одмах напали те бацили на под и свезали.

Сличан случај забиљежен је и у септембру 2021. у Бањалуци, када су Желимир Петковић и Александар Балабан упали у кућу Драге Р. у насељу Чесма те га свезали лисицама, претукли и отели око 844 КМ. Двојац је ухапшен одмах након пљачке, а против њих је подигнута и оптужница. Осим разбојништва, Петковића терете и да је прије пљачке претукао дјевојку В. Т.

Змај од шипова

Током прошле године на мети разбојника нашао се и Илија Граховац, познатији као Змај од Шипова. Непознате особе су у марту упале у његову кући и претукле чувара на његовом имању Драгоју Дроцу те отеле 15.000 евра. Ове године 14. фебруара на мети разбојника нашла се Наша банка у Обудовцу код Шамца. Маскирани пљачкаш је пријетећи пиштољем од раднице отео око 4.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана