Планинар пао у провалију код Јабланице и погинуо

Небојша Томашевић
Планинар пао у провалију код Јабланице и погинуо

Јабланица - Планинар Џенан Ивковић (40) из Јабланице погинуо је када је пао на главу са литице високе двадесетак метара у мјесту Дива Грабовица.

Несрећа се десила у понедјељак око шест часова. Обдукцијом тијела, коју је урадио патолог Жељко Каран, утврђено је да је настрадао усљед тешких повреда главе и мозга.

Колеге планинари који су били са Ивковићем испричали су да је он пао када се одронио дио стијене преко које је ишао.

- Док је ходао испод његових ногу почели су да се одрањају земља и камење. У једном моменту одломио се дио стијене и он је пао у провалију а затим се скотрљао у корито ријеке Грабовице. Колега који је био са њим одмах је позвао начелника станице Горске службе спасавања БиХ у Јабланици Сабахудина Спаховића. Он је први успио да дође до унесрећеног, али му није било спаса - казали су из ГСС БиХ и додали да су тијело несрећног планинара извукли припадници ГСС Јабланица.

Предсједник ГСС БиХ Зденко Марић испричао је да су кобног дана Ивковић и пријатељи били у викендицама у близини мјеста страдања.

- Рано ујутро кренули су у шетњу те су се упутили старим путем који води до викенд насеља на Диви Грабовици. Жељели су да иду том стазом која води преко велике и стрме литице поред које је стари дрвени мост - рекао је Марић.

Спаховић је испричао да су се Ивковић и његове колеге, међу којима је и он, посљедњих 20 година окупљали за 1. мај у викендицама у Диви Грабовици.

- То је био наш обичај прославе првомајских празника. Нажалост, ове године првомајски уранак претворио нам се у кошмар - казао је Спаховић.

Према незваничним информацијама, због смрти Ивковића у болници је завршио његов пријатељ Семир Ивковић, коме је позлило усљед шока.

Рафтер

Током рафтинга на ријеци Тари у недјељу је смртно страдао рафтер Милорад Симић (37) из Београда. Спуштајући се низ ријеку, која је била набујала и брза, због отапања снијега с околних планина, Симић је испао из чамца и утопио се. Несрећа се догодила у мјесту Борови, које је познато по буковима. Тијело утопљеника извукли су скипери из другог чамца, који је учествовао у рафтингу, али покушаји реанимације, нажалост, нису успјели. Истрагу је преузело Окружно јавно тужилаштво у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана