"Пежо" у коме су страдале четири особе код Прњавора имао угашена свјетла

Небојша Томашевић
"Пежо" у коме су страдале четири особе код Прњавора имао угашена свјетла

БАЊАЛУКА – БАЊАЛУКА – Аутомобил у којем је страдала четворчалана породица Јовановић из Србије био је без упаљених свјетала, прије него је на њих, како пише у оптужници, возећи пијан и великом брзином преко 140 километара на час "пасатом 8" налетио оптужени Бобан Ђекић (27) из Прњавора.

Свједоци тужилаштва   у бањалучком Окружном суду, на почетку суђења оптуженом, изјавили су  да су прије несреће  на путу Дервнета - Прњавор видјели ауто који се креће споро и који није имао упаљена свјетла и сигнализацију.

Кобна несрећа десила се  27. августа 2023. године око 20.30 часова у Доњим Штрпцима код Прњавора и тада су погинули Александар Јовановић (19), Дејан Јовановић (23) и дјевојчица С.Ј. (7) из Мачванске Митровице, те Видосава Јовановић (49) из мјеста Кленак код Руме. 

Свједок Јарослав Шинкарчук је рекао да се кобног дана неколико минута прије незгоде на путу Дервента - Прњавор мимоишао с аутомобилом који није имамо никакву сигнализацију и који је неко гурао. Казао је да је то било око 20.10 до 20.15 часова ту вече и он је ишао према Дервенти.

- Видио сам да мушкарац раменом гура возило на коме су отворена врата, а  био је близу бијеле линије и једна рука му је била у ваздуху и на мојој страни. Нагнуо сам своје возило да га не ударим и прошао сам. Ишао сам 60 km/h, видиљивост је била слаба, пут неосвјетљен и само сам гледао како да га ”промашим”, јер је већ угрозио и моју страну пута - рекао је Шинкарчук.

Казао је да је колико се сјећа у питању био караван на коме су биле таблице из Србије, али да не зна које марке аутомобил.

Тужилац Бојан Топић казао је да је свједок у истрази рекао другачије, да је у питању аутомобил "пежо" и да су регистарске ознаке биле РУ.

Шинкарчук је истакао да се не сјећа да је у питању "пежо" или неко друго возило и да не зна  регистарске таблице. Тужилац му је показао фотографију   "пежоа" који је учествовао у кобној незгоди, али свједок није могао да препозна то возило и рекао је да ипак мисли да је у питању био караван.

Када су га питали шта је тачно, оно што је рекао у полицији или сада, свједок  Шинкарчук је рекао да је тачно и оно у полицији и што је рекао у суду.

Свједоци Синиша Сибинчић и Данијела Сибинчић казали су да су кобно вече  између 19.30 и 19.50 на путу Дервента - Прњавор обишли аутомобил који је испред њих ишао јако споро и био без свјетала.

- Наишли смо на колону у мјесту Шрпци и сви су обилазили неко ауто. Када смо ми кренули да га обиђемо кренуо је мало с пута и онда када је стао упалио сва четири жмигавца. Дио аута задњи крај остао је на цести, а  предњи на банкини и ради се о "пежоу 206" сиве боје - рекао је Синиша и додао да није видио никога поред аута.

Тужилац Топић је у уводној ријечи рекао да  ће тужилаштво доказати да је Ђекић искључиви кривац за катастрофалне посљедице, иако су и оштећени допринијели несрећи.

- Извешћемо  бројне доказе и то саобраћајно-техничко вјештачење, као и вјештачење техничке исправности возила, анализа ДНК која ће показати гдје се ко налазио у тренутку несреће. Саслушаћемо и више свједока који су пролазили тим путем прије и послије несреће-рекао је Топић и појаснио  да директних очевидаца ове несреће нема.

Ђекићев адвокат, Јасминка Јовишевић истакла је да ће доказати да се несрећа није десила "баш онако како тврди тужилаштво".

Оптужница

Против Ђекића је оптужницу подигло бањалучко Окружно тужилаштво које му на терет ставља кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја. 

Како се наводи у оптужници он је кобне вечери 27. августа "пасатом 8" се кретао магистралним путем Прњавор – Дервента према Прњавору. 

- Возио је у стању средњег пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,73 g/kg и недозвољеном брзином од око 142 km/h, иако је дозвољена брзина кретања на тој дионици пута 80 km/h. Био је свјестан да тако може изазвати опасност за животе људи и пристао је на такву посљедицу - стоји у оптужници. 

Појашњава да је оптужени у десној траци, без кочења, од позади ударио у ”пежо 206” који је у том тренутку, као пјешак, гурао страдали Александар Јовановић. Додаје се да на ”пежоу” није била укључена свјетлосна сигнализација, те да Јовановић на себи није носио свјетлоодбојни прслук, а возачева врата су била отворена. Остали страдали су сједили у ”пежоу” и то Дејан Јовановић за воланом, док су Видосава и дијете били на задњем сједишту.

A police car with blue lights onDescription automatically generated

- Усљед удара Александар је набачен на ”пасата”, а потом одбачен у канал. Преминуо је на лицу мјеста усљед разарања малог мозга и крварења у систем можданих комора. Након удара ”пасат” се зауставио у каналу са десне стране, а возило оштећених је од силине удара наставило кретање унапријед, те се заротирало, прешло у лијеву саобраћајну траку, а потом се вратило и зауставило у десној траци - наведено је у оптужници.

Даље се додаје да је возач у "пежоу" главом ударио у предње стакло и испао је из возила на коловоз те је усљед вишеструких повреда наредног дана преминуо. Према оптужници путнице су остале заглављене у ”пежоу 206” и Видосава је усљед вишеструких повреда преминула у колима Хитне помоћи. Седмогодишња С.Ј. такође је задобила вишеструке повреде од којих је преминула током транспорта ка Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Према Кривичном Законику Републике Српске за дјело за које оптужен Ђекић предвиђена је  казна од три до 15 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана