Петровићу осуђен на 40 година робије

Небојша Томашевић
Петровићу осуђен на 40 година робије

ТУЗЛA - Томислав Петровић из Липнице осуђен је јуче на јединствену казну затвора од 40 година уз обавезно психијатријско лијечење током издржавања казне због шест убистава, саопштио је Кантонални суд у Тузли.

Према пресуди, за  шест убистава, покушај убиства и оштећење туђе имовине Петровићу је изречена казна од укупно 150 година и три мјесеца, која је обједињена у јединствену казну затвора.

За прво убиство Нике Петровића које је окарактерисано као убиство на окрутан начин, убица је кажњен са 40 година затвора, а за  убиства Драгице Маркановић, Маре Петровић, Иве Маркановића, Мије и Каје Петровић, добио је по 20 година затвора.

Према наводима пресуде, за покушај убиства возача аутобуса Мурсела Чолића  Петровић је кажњен са десет година затвора. 

Јуче је током суђења утврђено да Петровић болује од параноидне шизофреније и проглашен је битно смањено урачунљивим.  У пресуди Петровићу пише да ће му вријеме боравка у притвору бити урачунато у одслужење казне.

Суд ће накнадно одредити институције одслужења казне, приликом изрицања пресуде.

Тужилац Стјепан Ћаћић тражио је казну дуготрајног затвора уз обавезно психијатријско лијечење.

Пуномоћник 55 оштећених Ениса Хамзић је у завршној ријечи навела да оштећени сматрају да је Петровић злочин припремао дуго времена те да га је извршио плански.

Злочин

Петровић је 29. маја 2008. у тузланском насељу Липница у градском аутобусу и у двије куће убио шест својих рођака и комшија. У аутобусу је убио Драгицу Маркановић и Нику и Мару Петровић. Иву Маркановића и Томислава Петровића убио је у кући, а Мију и Кају Петровић на кућном прагу. Убица је у свом походу неколико пута пунио пиштољ. Покушао је и да запали аутомобил свог рођака, али га је полиција спријечила. Ухапшен је након што је остао без муниције, а обруч је направило више десетина полицајаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана