Петоро Приједорчана осумњичени да су оштетили Српску за 2,6 милиона КМ

Срна
Петоро Приједорчана осумњичени да су оштетили Српску за 2,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Припадници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске поднијели су Окружном јавном тужилаштву у Приједору извјештај против пет лица из тог града због основа сумње да су почињеним кривичним дјелима у вези са републичким земљиштем оштетили Српску за 2,6 милиона КМ.

Полиција је саопштила су С.В, Р.Б, Д.Г, В.М. и М.К. осумњичени да су својим радњама омогућили да фирме Рудници жељезне руде (РЖР) "Љубија" и "Нискоградња Марјановић" Приједор на земљишту у својини Српске изграде стамбено-пословни објекат иако на том земљишту нису имали конституисано право грађења.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Станку Вујковићу, Ранку Бакићу, Даници Гламочанин, Вери Марјановић и Мирјани Комљеновић

Према сазнањима Срне, првопријављени Станко Вујковић, у својству одговорног лица - директора РЖР "Љубија" у намјери прибављања противправне имовинске користи ангажовао је адвоката из Приједора ради уписа права својине над непокретности код РУГИПП-а, Подручна јединица Приједор у корист непостојећег правног субјекта РЖР "Љубија". То је, наведно је у пријави и учинио, а наконтга је по претходном договору са другопријављеним Ранком Бакићем сачинио Уговор о оснивању права грађења на предметној непокретности у којем је РЖР "Љубија" Приједор означен као носилац права својине над истом. То је, према пријави, учини иако је знао да предметна непокретности не представља својину Рудника Приједор.

Такав уговор Вујковић је у име суинвеститора РЖР "Љубија" закључио са привредним друштвом "Нискоградња Марјановић" Приједор као другим суинвеститором.

Другопријављени Ранко Бакић је, стоји у пријави, у својству службеног лица - нотара 9. децембра 2016. кршећи одредбе члана 75 Закона о нотарима Републике Српске сачинио исправу неистинитог садржаја - Уговор о оснивању права грађења у којем је по претходном договору са Вујковићем означио РЖР "Љубија" као власника непокретности иако је знао да предметна непокретност не представља својину Рудника.

Трећепријављена Даница Гламочанин, у својству службеног лица - вишег стручног сарадника за имовинско-правне послове у РУГИП, Подручна јединица Приједор, осумњичена је да је 24. јуна 2016. године сачинилае Рјешење којим је усвојила захтјев РЖР "Љубија" Приједор за претварање права кориштења у право својине на грађевинском земљишту у државној својини, иако је знала да подносилац захтјева нема легитимацију за подношење таквог захтјева, те да је право кориштења ради грађења чије се претварање тражило предметним захтјевом престало да постоји према одредбама члана 53 Закона о грађевинском земљишту.

Четвртопријављена Вера Марјановић, осумњичена је да је у својству службеног лица - самосталног стручног сарадника за управно-правне послове у Одјељењу за просторно уређење - Одсјек за грађење и употребу објеката, противно одредби члана 129 Закона о уређењу простора и грађењу 17. марта 2017. сачинила је Рјешење о давању одобрења за грађење стамбено-пословног објекта инвесторима РЖР "Љубија" Приједор и "Нискоградња Марјановић" Приједор над означеној непокретности иако је знала да подносиоци захтјева нису имали основ за издавање одобрења за грађење у погледу неријешених имовинско-правних односа на предметној непокретности.

Према наводима из пријаве, петопријављена Мирјана Комљеновић, у својству службеног лица - начелника Одјељења за просторно уређење у Административној служби Града Приједора, пропуштањем дужног надзора 17. марта 2017. донијела је Рјешење о давању одобрења за грађење стамбено-пословног објекта инвесторима РЖР "Љубија" Приједор и "Нискоградња Марјановић" над означеном непокретности.

- Лице С.В. се сумњичи да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја, Р.Б. злоупотреба службеног положаја и фалсификовања или уништавања службене исправе, трећепријављена Д.Г. да је починила кривично дјело злоупотреба службеног положаја, а четвртопријављена В.М. и петопријављена М.К. да су починиле кривична дјело несавјестног рада у служби - саопштено је из МУП-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана