Пао велики нарко клан из Сјеверне Македоније

Г.С.
Пао велики нарко клан из Сјеверне Македоније

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски саопштио је данас да је откривена велика криминална група из села Грчец која је превозила кокаин из Латинске Америке у земље Европе, као и у Сјеверну Македонију, а чији су припадници осумњичени и за четири убиства посљедњих година, у којима су жртве била и два албанска држављанина.

Основном јавном тужилаштву за организовани криминал и корупцију данас су поднијете кривичне пријаве против 16 лица која се сумњиче за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога, убиства и убиства у покушају.

"По налогу Тужилаштва, слободе су лишена лица осумњичена да су се бавила набавком кокаина и извршила тешка кривична дјела убиства. Вишемјесечна истрага допринела је да се обезбеди довољно доказа против Ш.М. (47) из села Грчец, који је заједно са сада покојним О.Б. и Ј.К. од децембра 2019. до марта 2021. године, за шта су прикупљени докази, организовали криминалну групу, која је формиана са циљем да се врше убиства из личног интереса", рекао је, између осталог, Спасовски на конференцији за новинаре. Додао је да су организатори правили планове и одлучивали ко ће, када и како бити лишен живота, а планове спроводили лично или преко организоване криминалне групе.

Група је дјеловала на међународном нивоу, организовала је набавку кокаина из земаља Јужне Америке, њен трансфер у земље ЕУ, а дио је био намијењен тржишту дроге у Северној Македонији.

"Услијед данашњих активности и претреса извршених на 20 локација у Скопљу, у селу Грчец и другим мјестима, шест осумњичених особа лишено је слободе, од којих неки дуже времена бораве ван земље. Једно лице, Р.С., већ је лишено слободе у Шпанији", истакао је Спасовски.

Према његовим ријечима, током претреса одузета је већа количина новца, луксузни аутомобили и други вриједни предмети.

Спасовски је рекао да је "та криминална група управљала међународно и набављала кокаин из Еквадора, Перуа, Бразила и Боливије".

Планове и договоре је правила директним контактима.

Из до сада спроведених мјера документовано је да је ова група организовала две набавке кокаина у земље ЕУ и САД, док је у Македонију убачено 435 килограма кокаина из Бразила и превезено у луку Антверпен у Белгији.

Дио наведене количине требало је да заврши на тржишту и у Сјеверној Македонији, додао је Спасовски.

"Група је организовала и неколико транспорта дроге из Белгије и Албаније у Сјеверну Македонију. Припадници ове групе стекли су значајну финансијску имовину коју су уложили у луксузне куће, угоститељске објекте, који су предмет конфискације. Организатор групе Ш.М. заједно са члановима организовали су покушај убиства лица из села Бардовци, убиство албанског држављанина чије је тијело пронађено у селу Горна Матка, као и двоструко убиство које се догодило 5. марта 2021. године у Скопљу", рекао је Спасовски.

Министарство унутрашњих послова ће, у координацији са Основним јавним тужилаштвом за организовани криминал, након расписивања потјерница за лицима која се налазе ван Сјеверне Македоније, предузети мјере координације уз подршку Еуропола за њихово хапшење.

"Знамо гдје се налазе људи који дуго бораве ван земље. Имамо детаљну сарадњу са Еурополом, настављамо са активностима", рекао је Спасовски и додао да је ово можда једна од најзначајнијих истрага којом је потпуно разбијена криминална група која делује више од 30 година на територији Скопља, преноси Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана