Палио коров, па запалио дрвеће „Шума РС“ и „зарадио“ оптужницу

Ј. Са.
Палио коров, па запалио дрвеће „Шума РС“ и „зарадио“ оптужницу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Раденко Рајак из мјеста Доброушчићи код Рогатице оптужен је за изазивање опште сигурности јер је палио траву и коров на имању након чега се ватра проширила на парцеле "Шуме Републике Српске" а. д. Соколац чиме је настала штета већа од 40.000 КМ.

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву је након истраге против против Рајака 13. јуна подигло оптужницу коју је четири дана послије потврдио Основни суд у Вишеграду.

- Оптужницом се Рајаку ставља на терет да је 18. априла 2020. у мјесту Доброушчићи код Рогатице, пожаром нехатно изазвао опасност за имовину већег обима, тако што је на имању палио траву и коров, те се пожар усљед дејства вјетра, неконтролисано проширио са његовог имања преко сеоског макадамског пута на парцеле којима управља ЈПШ "Шуме Републике Српске" а.д. Соколац – ШГ "Сјемећ" Рогатица - наводи се у оптужници.

Додаје се да је оптужени том приликом изазвао шумски пожар на површини од 16 хектара, од чега је уништено и оштећено 4,70 хектара бијелог бора и 11,30 хектара шикаре и ниског растиња.

Рајак је тако проузроковао штету од 41.862 КМ, обрачунате по одштетном цјеновнику "Шуме Српске" а. д.  Соколац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана