Ово су најсуровија убиства у БиХ у којима су жене пресудиле мушкарцима

Мондо.ба
Foto: Илустрација

Посљедња два убиства мушкараца за која су осумњичене жене, у Добоју и Бањалуци, шокирале су БиХ и регију.

Иако су, статистички гледано, мушкарци неупоредиво чешће починиоци родно заснованог насиља и убистава, случајеви гдје је то обрнуто, посебно интригирају пажњу јавности.

Саша Кулишић (46) убијен је 30. јануара ове године. Његово тијело пронађено је везано у шуми на излетишту код Добоја, са селотејп траком преко уста и очију. Сумња се да је претходно омамљиван таблетама и ударен на спавању, а потом стрпан у пртљажник аутомобила и одвезен у шуму гдје је убијен. Као директни извршилац осумњичена је његова супруга Андреа Кајганић (32), која се сумњичи да га је три пута убола ножем испод грудног коша. Због овог злочина ухапшени су још и њен љубавник Дражен Лазаревић (19), те малољетна кћерка (14).

Звонимир Стефановић (53) пронађен је мртав 4. јануара ове године у стану у Бањалуци, а обдукцијом је утврђено да је убоден ножем у срце. Осумњичена је његова партнерка Бањалучанка Милица Диљевић (31).

Што се тиче споменута два случаја, истрага тек треба да утврди мотиве и све околности ових кривичних дјела.

Међутим, ова убиства на трагу су карактеристика сличних злочина – жене су најчешће убијале партнере мучки, хладним оружјем и то обично ножем, а неријетко и уклањале трагове.

Истраживања су показала и да жене најчешће убијају у заједничком стану у којем су боравиле са жртвом, а готово никада у туђем стану.

Такође, за разлику од мушкараца, међу њима је јако мало оних које су и раније чиниле било каква кривична дјела.

У криминологији се спомиње да се, збирно гледано, највећи број убистава које су починиле жене, дешава у породици и у многим случајевима је кулминација дугогодишњег злостављања, физичке силе и емоционалног стреса.

Мондо је подсјетио на неке од најсуровијих убистава мушкараца у БиХ која су починиле жене…

Ханифа Мујезиновић

Ханифа Мујезиновић (59) осуђена је, на основу споразума о признању кривице, на двије године затвора јер је у стању битно смањене урачунљивости, у јануару прошле године у Добоју, кухињским ножем у надлактицу убола супруга Хасана (55), који је насмрт искрварио.

Према ранијим информацијама из истраге, након убиства она је очистила кућу, пресвукла супруга и поставила нове тепихе. Потом је назвала полицију и рекла да су се посвађали и да је он сам себи нанио повреде од којих је подлегао.

Рамза Карајчић

Данас 65-годишња Рамза Карајчић је 30. јуна 2009. године у Козлуку код Зворника убила свог супруга Рамадана Карајчића (56). Насмрт га је изударала будаком по глави и тијелу док је спавао на душеку. За тај злочин осуђена је на пет година затвора. Према незваничним сазнањима, супруг ју је раније физички и психички злостављао, а чак постоје информације да ју је подводио другим мушкарцима.

Неколико година након изласка из затвора, Карајчић је поново починила убиство. У августу 2020. године је оштрицом сјекире задала пет смртоносних повреда по глави својој мајци Намки Кокић (83). Потом је сама позвала полицију, а пред судом је касније тврдила да се ничега не сјећа.

Врховни суд Српске је Рамзу Карајчић прошле године правоснажно осудио на 14 година затвора због овог убиства.

Душанка Михајловић

Душанка Михајловић из Козарске Дубице осуђена је на 12 година затвора јер је у мају 2010. године убила, а потом запалила невјенчаног супруга Бошка Шипку (68). Истрагом је утврђено да је Бошко претходно тукао Душанку. Када је изашао из куће и кренуо према свињцу, она га је ударила дрвеном ногом од стола, па у намјери да прикрије злочин тијело запалила у свињцу.

Кристина Јовковић

Врховни суд РС је 2017. године правоснажно осудио тада 32-годишњу Кристину Јовковић на 14 година затвора за убиство бившег партнера Александра Мујчиновића Акија (44).

Убиство Мујчиновића догодило се у новембру 2016. године у у његовој кући у Солунској улици у Бањалуци. Према пресуди, Јовковић га је 11 пута избола кухињским ножем, тијело потом пренијела у другу собу, а тек након два дана о свему обавијестила полицију.

Дана Шкрба

Дана Шкрба је осуђена на 14 година затвора због убиства фотографа Мустафе Буквића (67) у његовој радњи у сарајевском насељу Добриња у фебруару 2012. године. У пресуди се наводило да је Буквића преклала скалпелом, нанијевши му шест резова на врату. Тијело је након злочина окренула на леђа, прекрила деком и напустила радњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана