Отворен поступак против суспендованог судије Основног суда Небојше Пејовића: Оптужбе доказују са 10 свједока и 117 доказа

Небојша Томашевић
Отворен поступак против суспендованог судије Основног суда Небојше Пејовића: Оптужбе доказују са 10 свједока и 117 доказа

БАЊАЛУКА - Оптужбе против суспендованог судије Основног суда у Бањалуци Небојше Пејовића Републичко тужилаштво планира да докаже са 10 свједока и 117 доказа, казао је у бањалучком Окружном суду на почетку суђења оптуженом републички тужилац Горан Гламочанин, који је истакао да ће доказати оптужбе.

Бранилац Јадранка Ивановић тврди да не постоје докази за овакву оптужницу, те да њен опис и нема обиљежја кривичног дјела.

Оптужница Пејовића терети за кривична дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца и трговину утицајем.

Прва тачка оптужнице га терети да је је 31. децембра 2019. као судија у извршном поступку пред Основним судом у Бањалуци на рочишту ради продаје некретнина спријечио четири понуђача да учествују у јавном надметању о продаји некретнина како би понуђачу адвокату Стојану Вукајловићу омогућио стицање користи.

Радило се о четири стана у Бањалуци, једном пословном простору и викендици с двориштем у селу Ивањска.

Ти станови су одузети од бившег начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Бањалука Милоша Шмитрана, осуђеног на пола године затвора због злоупотребе положаја или овлашћења.

Извршни поступак над том имовином покренуо је град Бањалука ради наплате потраживања.

Вриједност свих некретнина процијењена је на око 560.000 КМ. Пејовића терете да је након отварања јавног надметања утврдио да само адвокат Вукајловић испуњава услове за учешће и након тога је све некретнине продао адвокату за 283.400 КМ, што је дупло мање од процијењене вриједности.

Друга тачка судију терети да је од С. Х. 21. априла ове године примио 1.000 евра да би, користећи  утицај, гарантовао заштиту и повољан исход судских поступка за привредно друштво власништво поменутог. То је, како је наведено, урадио након што је С. Х. изгубио спор у вези са именом своје фирме, које је према судској одлуци морао промијенити.

Пејовић му је у замјену за новац понудио помоћ за повољнији исход у накнадним судским поступцима. Вукајловић је недавно ухапшен због сумњи да је помагао судији Пејовићу, а након испитивања пуштен је да се брани са слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана