Откуд шведски криминалци у Сарајеву

ГС
Откуд шведски криминалци у Сарајеву

САРАЈЕВО - Синоћњој ликвидацији Швеђанина Хариса Остердала (30) у сарајевском насељу Ступ, у склопу стамбеног комплекса Булевар, претходио је низ насиља и оружаних обрачуна у Шведској, али и Турској.

Остердал се према подацима безбједносних служби крио у БиХ, а ликвидиран је јер је наводно одлучио свједочити против једног од вођа нарко картела у Шведској због чега је постао мета, пише „Аваз“.

Осумњичени за убиство је шведски држављанин Херберт Оливер Петер (26) који је синоћ ухапшен у Сокоцу, а у пуцњави у Сарајеву је лакше тјелесне повреде задобио такође Швеђанин Елвир Мутић (22), који је био у друштву Остердала.

Према писању медија, ухапшени Оливер Ерберт Петер је покушао ликвидацију Остердала прије неколико мјесеци у Истанбулу.

Иако је на њега пуцано нису га успјели убити.

Оливер Ерберт – Петер је ухапшен, док се за другим осумњиченим трага.

Остердал је према писању шведских медија раније осуђиван за тешка кривична дјела у вези са дрогом и оружјем.

-Он је већ неколико година позната особа у свијету банди Штокхолма - пишу шведски новинари који су га повезали са великим сукобом унутар криминалне мреже Фокстрот, преноси Кликс.

Талас насиља у Штокхолму почео је након пуцњаве у истанбулској четврти Маслак 6. септембра ове године. Двојица непознатих наоружаних мушкараца на мотоциклима отворили су ватру на групу особа која је сједила у кафићу, а они су узвратили истом мјером, но нападачи су успјели побјећи.

Наводно је пуцњава у кафићу била напад на страну Рава Маџида, познатог криминалца у Шведској, у склопу сукоба у Фокстроту.

Након пуцњаве, група из кафића ушла је у комби и напустила простор. Утврђено је да је аутобус регистрован на шведског држављанина идентификованог као И.А. (33) и да се налазио у области Ајазага.

Након тога, полиција је ухапсила возача комбија К.К. (47) и држављане Шведске Ричарда Ихоа Маркуса (23), Мевлудина Мехоњића (31), Елвира Мутића (22) и Салаха Ал-Зубеидија (24) из Норкппинга, као и Остердала.

Након ватреног обрачуна у Истанбулу, ухапшени су пуштени на слободи средином октобра одакле су се упутили у Сарајево, сазнаје Expressen.

Само неколико дана касније, мајка Исмаила Абда, именованог вође Фокстротове отцијепљене банде, убијена је у Упсали.

Током рата банди је пуцано и на мајку Мутића у Норкопингу. То је само један од забиљежених случајева насиља, пуцњава и покушаја убистава који потресају Шведску од септембра ове године.Укупно шест особа је погинуло.

Сматра се да је већина ових пуцњава повезана са сукобом у мрежи Фокстрот.

Сукоб је прво избио између Маџида чији је надимак „Курдска лисица“ и Исмаила Абдоа којег медији називају “Јагодом”. Надимци “Курдска лисица” и “Јагода” потичу од псеудонима који се користе у разним шифрираним порукама.

Обавјештајно-полицијски органи у БиХ сада истражују шта су шведски држављани радили у Сарајеву, да ли су имали контакте са неким држављанима БиХ и домаћим криминалним групама, наводи Кликс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана