Полиција и инспекција утврђују узрок пада лифта у Бањалуци

  Небојша Томашевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Пет особа лакше је повријеђено при паду лифта у бањалучком насељу Борик, а трагедија је избјегнута захваљујући аутоматским кочницама, које су се активирале.

Лифт се откачио са осмог спрата зграде у улици Новице Церовића 13. У њему је било пет младића иако је предвиђен за четири особе. Због тога се претпоставља да је могући узрок преоптерећеност, али то ће утврдити истрага. Повријеђеним младићима помоћ је указана у Дому здравља Бањалука, а потом и у УКЦ-у Републике Српске.

- Пет пацијената је примљено у Ургентни центар. Стабилно су, свјесни и нису витално угрожени. Ријеч је о лакшим повредама - кажу из УКЦ-а.

Несрећа се десила данас у 11.12 часова, а лифт је по уласку младића почео да пада. Срећом, активирала се аутоматска кочница и лифт се зауставио у висини првог спрата. У ПУ Бањалука рекли су да су након пријаве одмах изашли и обавили увиђај са инспекцијом.

- Изузети су трагови и по окончању истраге биће познато шта је узрок квара лифта - рекли су у полицији. Такође, инспектор грађевинске струке прегледао је лифт и његове дијелове.

Станари зграде у улици Новице Церовића сматрају да би узрок несреће можда могао бити и у нередовном одржавању лифта.

- Колико знам, лифт више од годину није сервисиран како треба. Прије само пар дана исто је пропао, али се, срећом, брзо зауставио. Тада је долазио мајстор - истакао је станар који није желио да му објавимо име.

Предсједник Заједнице етажних власника (ЗЕВ) у овој згради Перо Матић одбацује ове оптужбе и тврди да је лифт одржаван у складу са прописима.

- Имамо потписан уговор и са фирмом која се бави одржавањем лифта. Сваки мјесец долази мајстор и лифт се сервисира. То се све заводи у књиге и овлашћени сервисер изда папир и удари печат да је све у реду. Прије годину и по промијенили смо и сајле - рекао је Матић.

Истакао је да се нада да ће надлежне институције утврдити шта је узрок несреће, али може се поставити и питање његове преоптерећености.

- Зашто је пет особа било у лифту ако је дозвољено да буду четири? Жао ми је тих младића, али би их требало питати зашто их је свих пет ушло ако је лифт за четири особе - поручио је Матић.

Старост

Перо Матић каже да су лифтови у тој згради стари 44 године.

- Стално су у употреби. У згради су 83 стана и сви станари користе лифтове. Колико су стари, добро и да функционишу - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана