Осумњичени за убиство пензионера у затвору све сваљују на једну особу

ГС
Foto: Архива

БЕОГРАД - Саша Станковић и Далибор Петровић, који су осумњичени да су у затвору заједно са Срећком Стефановићем мучили и силовали до смрти деку Станимира Брајковића на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду изнијели су своје одбране и покушали да кривицу свале на једног од њих.

Саша Станковић је негирао наводе наредбе и терети Срећка да је он малтретирао деду пошто није имао више пара да му купује цигарете и храну у кантини, преноси Еспресо.

“Наводно је Срећко терао њега да бије и малтретира деду иако он то није хтео. Срећко је, како тврди, тукао и њега, претећи му да мора да бије деду иначе ће му побити целу породицу. Тврди да је примао терапију - бенседин и да је често спавао, па да се не сећа свега баш најбоље”, каже извор упознат са случајем.

Како се сазнаје, други осумњичени Далибор Петровић указао је да је "Срећко био главни у соби".

“У соби су поред њих тројице и деде била још два затвореника која се нису мешала. Обојица су рекла да их је једном приликом покојни опсовао и једном ударио шамар, а другог у међуножје”, каже извор.

Двојица осумњичених за језиви злочин у затвору осуђени су на казне затвора због саобраћајних прекршаја, а један од њих је имао и прекршај због личне карте коју није имао приликом легитимације.

Тако је Срећко С. због саобраћајних прекршаја завршио иза решетака на 370 дана, док је Далибор П. због истих прекршаја и личне карте морао да робија 175 дана.

Трећи осумњичени Саша С. у затвору је завршио због тога што није имао карту за превоз, па је због тога отишао у затвор на 10 дана!?

Управо у тих 10 дана затвора, он је учествовао у бруталном злостављању Станимира Б. (74) човјека који је иза решетака завршио јер није имао да плати новчану казну од 30.000 динара због петарде која је бачена са терасе његовог стана за дочек Нове године, односно 31. децембра 2020.

Осумњичени Срећко С. (20), Саша С. (21) и Далибор П. (21) саслушани су у тужилаштву 14. марта, гдје се Срећко С. бранио ћутањем, а друга двојица осумњичених су изнијела своју одбрану.

Према наредби о спровођењу истраге, осумњичени су од половине јануара до 4. фебруара 2024. године у КПЗ Падинска скела заједнички извршили кривично дјело и при безобзирном насилничком понашању лишили живота оштећеног Станимира.

Сумња се да су они, у соби у којој су заједно боравили, несрећног човјека свакодневно психички, физички и сексуално злостављали, пошто му је нестало новца којим је у затворској кантини куповао намирнице за осумњичене.

Свакодневно су га шамарали, тукли ногама и рукама у предјелу главе и тијела, а једном приликом га је Далибор П, како се сумња, кољеном ударио по тијелу и ребрима, док га је другом приликом сексуално злостављао дршком од метле.

Истагу против њих, подсјетимо, води Више јавно тужилаштво у Београду које их сумњичи за тешко убиство у саизвршилаштву.

На приједлог тужилаштва, после саслушања, судија за претходни поступак Вишег суда у Београду је осумњиченима одредио притвор да не би у кратком временском периоду поновили кривично дјело.

Убијени човјек је, како се наводи, 3. фебруара био на прегледу, али највјероватније због страха није пријавио злостављање које трпи, већ је према незваничним информацијама изјавио да је сам пао. Враћен је у ћелију, али су га тада, како се сумња осумњичени одвели у купатило и поливали хладном водом, преноси Курир.

“Сутрадан му се здравстено стање знатно погоршало, па је услед задобијених повреда, губитка веће количине крви и поремећаја дисања и циркулације због обостраних прелома ребара и грудне кости и наступелих компликација С.Б. преминуо”, потврђено је из тужилаштва.

Како је саговорник Курира објаснио, Срећку Стефановићу и Саши Станковићу, који још нису навршили 21 годину живота по закону пријети максимална казна затвора до 20 година, док Далибору Петровићу који има 22 године због тешког убиства пријети доживотна робија.

Из Управе за извршење кривичних санкција, раније је саопштено да је управник затвора у Падинској скели смијењен и пребачен на друго радно мјесто, као и да су против седморо запослених покенути дисциплински поступци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана