Осумњичени за шверц дрогом зашио уста због притисака у истрази

Н.Т.
Осумњичени за шверц дрогом зашио уста због притисака у истрази

САРАЈЕВО - Милан Матковић из Требиња, осумњичен за шверц наркотицима, зашио је уста и ступио у штрајк глађу заједно са још неколико особа које Тужилаштво БиХ терети за трговину наркотицима и које се налазе у затвору у Војковићима, пoтврђено је „Гласу Српске".

Како сазнајемо oсумњичени су се одлучили на овај корак јер сматрају да у  њиховом предмету немају право на непристрасно суђење, те да је истрага против њих под сталним притиском како медија, тако различитих високих функционера  укључујући и међународне  који су везани за БиХ. 

Извор близак истрази је рекао да се Матковић одлучио на овако ригорозан поступак како би исказао незадовољство и отпор према притисцима у поступку који се води против њега.

Адвокат Лејла Човић, која је  један од бранилаца осумњиченог Матковића, потврдила да су њихови клијенти ступили у штрајк глађу.

- Упознати смо да су наши брањеници ступили у штрајк глађу у притворској јединици као и да је дошло до самоповређивања осумњиченог Матковића.  Нисмо изненађени оваквим поступањем наших брањеника, имајући у виду континуиране притиске на поступак у овом кривичном предмету, укључујуци сталне неистините, објављивање службених докумената у медијима, директне притиске међународних званичника на Тужиластво БиХ и Суд БиХ што има изузетно негативну конотацију у овом поступку -  казала је Човићева „Гласу Српске".

Истакла је да ће они као браниоци осуњмичених  у овом случају учинити све да заштите њихова људска права.

- Искориститићемо све могуће правне лијекове како пред домаћим тако и пред међународним судовима у циљу правичности овог поступка који се, у најмању руку, мора третирати у складу са законом и без било каквих притисака изван правосудних институција-истакла је Човићева.

У овом случају за шверц наркотицима осумњичени су Милан Матковић, Саша Ратковић, Драган Супић, Томислав Видаковић и Владица Ракић. Њих терете да су од почетка 2020. до половине јуна 2021. организовали и постали припадници групе која је дјеловала на подручју БиХ, Србије, Аустрије, Хрватске, Словачке, Швицарске, Шпаније, Белгије, Низоземске, те држава Јужне Америке (Аргентина, Бразил, Колумбија, Боливија, Перу, Суринам, Доминиканска Република). Према подацима из истраге Матковић и Ратковић организовали групу, којој су приступили остали осумњичени. Група се, поред шверца дроге, бавила и шверцом оружја и војне опреме те производа двојне употребе, као и прањем новца. Матковић се сумњичи и за кривотворење исправе и припремање убиства. Сви су ухапшени након дешифовања апликације Скај. Матковића су органи гоњења означи као једног од највећих наркобосова.

- Скај  се чита и све се види, па и убиства, написао је Матковић у једној од порука на Скај апликацији када је схватио да је откривен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана