Осумњичени за шверц дрогом и организовање нелегалног старачког дома пред тужиоцем

Небојша Томашевић
Осумњичени за шверц дрогом и организовање нелегалног старачког дома пред тужиоцем

БАЊАЛУКА – Андреј Словек који је јуче ухапшен у акцији "Бисер" у Бањалуци спроведен је јутрос у Окружно јавно тужилаштво Бањалука, због сумње да је трговао дрогом и нелегално основао старачки дом.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске саопштило је, наводећи иницијале, да је он осумњичен да је од неутврђеног датума до 8. октобра починио кривична дјела недозвољена производња и промет опојних дрога, омогућавање уживања опојних дрога и неовлаштено бављење одређеним занимањем из члана 310 Кривичног закона Републике Српске.

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске спровели су Словека у Тужилаштво уз Извјештај о почињеним кривичним дјелима, саопштено је из МУП-а Српске.

У току дана у Окружно јавно тужилаштво Бањалука биће спроведен Игор Ковачић осумњичен да је од неутврђеног дана до 8. октобра починио кривично дјело омогућавање уживања опојних дрога.

У редовној процедури биће поднесен извјештај бањалучком Тужилаштву против Марине Јањић која је је осумњичена да је организовала нелегални старачки дом.

- Ове активности спроведене су у оквиру оперативне акције "Бисер" која је усмјерена на разбијање мреже уличних препродаваца дроге на подручју Бањалуке - додаје се у саопштењу из МУП-а Српске.

Полицијски службеници МУП-а Српске јуче су на више локација у Бањалуци извршили претресе током којих су пронађени кокаин, спид, марихуана, дигиталне ваге, оружје и новац, као и нелегални старачки дом у бањалучком насељу Лазарево, а ухапшени су Словек, Ковачић и Јањићева.

Према незваничним информацијама, Словак и Јањићева су син и мајка који су организовали нелегални старачки дом у насељу Лазарево, док су наводно са Ковачићем учествовали у продаји наркотика. Извор близак истрази је појаснио да је Јањићева имала документа и одобрење Центра за социјални рад да води бригу о три лица и да је за то добијала надокнаду.

- Међутим, у једној од барака тај смјештај је проширен и примљено је нелегално још 13 старијих људи на чување и бригу. За то Јањићева и њен син нису имали адекватну документацију и одобрење - казао је извор "Гласа Српске".

Додао је да дрога није пронађена у том објекту гдје су биле старије особе, већ у другој бараци, у близини.

- Ухапшену тројку полиција сумњичи да је углавном продавала марихуану, кокаин и спид корисницима у насељу Лазарево. Постоје одређене индиције да су и у другим насељима продавали дрогу, али то се истражује. Дрогу су чували и препакивали у бараци у Лазареву - казао је извор близак истрази.

Марина Јањић у Бањалуци је позната као хумана жена, која је у свом дому, у склопу програма хранитељства, десетинама изнемоглих бака помогла да достојанствено проживе посљедње године.

Она је у свом дому уз подршку Центра за социјални рад још од 2007. почела да се бави хуманим послом хранитељства и његовања старијих. Самохрана је мајка која је у потрази за послом понудила сарадњу Центру за социјални рад па је у кући организовала мали старачки дом. Неки Бањалучани су је чак звали "његоватељица златних руку".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана