Осумњичени помагачи ухапшени у ноћи убиства инспектора остају на слободи

ГС
Осумњичени помагачи ухапшени у ноћи убиства инспектора остају на слободи

БИЈЕЉИНА – Бијељинци Дени и његов брат Бојан Савић и Дејан Шарић, осумњичени да су након злочина покушали помоћи Брчаку Николи Кокановићу, којег терете за убиство бијељинског полицијског инспектора Ненада Марковића (38), остају на слободи.

Ово је одлучио Окружни суд у Бијељини који је одбио жалбу Окружног јавног тужилаштва.

- Тужилаштво је за 48 сата, колико је имало рока од хапшења осумњичених, прибавило доказе које по ставу овог Тужилаштва пружају поуздан основ за закључак да у почетној фази истраге постоји довољно доказа за постојање основане сумње за одређивање притвора -  саопштено је на сајту Тужилаштва.

Додаје се да сада  Тужилаштво нема никакво правно средство за побијање одлуке Окружног суда у Бијељини.

Поменути тројац је ухапшен недуго након убиства инспектора Марковића  те им је  бијељински Окружни суд 4. октобра одредио једномјесечни притвор као и Кокановићу.

Одбрана осумњиченог тројца  на то рјешење се жалила након чега је Суд доноио ново рјешење, 9. октобра којим се укида рјешење од 4. октобра, те се предмет враћа судији на поновно одлучивање.

Окружни суд у Бијељини 10. октобра поново одлучује да се одређује притвор Бијељинцима, али се опет жале  њихови адвокати. Окружни суд у Бијељини затим уважава жалчбе те 13. октобра доноси ново рјешење  којим се укида рјешење од 10. октобра и предмет у случају Савића и Шарића враћа поново судији на одлучивање. Након тога суд  17. октобра доноси рјешење којим је одбијен приједлог за одређивање притвора Савићима и Шарићу, те се они одмах пуштају на слободу.

Кокановић је инспектора  Марковића усмртио у ноћи између 1. и 2. октобра у бијељинској улици Меше Селимовића испред локала "Џил" испаливши у њега из непсоредне близине два хица у груди. Инспектор је у то вријеме био на дужности.

Према првим резултатима истраге Кокановић и његови помагачи браћа Дени и Бојан Савић, те Дејан Шарић дошли су  у клуб "Џил" како би потражили убијеног инспектора и суспендованог полицајца Далибора Бошњаковића.

Те кобне вечери сва четворица осумњичених једном возилом нешто мало прије поноћи довезли до клуба "Џил" у који су заједно ушли.

Према информацијама из истраге и приједлога за притвор те вечери  Бојан и  Шарић су сјели за сто до улазних врата, док су  Кокановић и Дени отишли према тоалету, како би пронашли Марковића и Бошњаковића.

- Када су их уочили један од њих им је рукама послао знаковну гестикулацију, а затим су наставили кретање према излазу и изашли из клуба.  Марковић и Бошњаковић такође кренули према излазу, а иза  њихових леђа су били Бојан Савић и Шарић.   Када је Марковић отворио врата и закорачио да изађе испред објекта, Кокановић му је из непосредне близине испалио два хица у прса, из пиштоља "црвена застава", калибра 7,65 мм. Марковић је пао на тротоар, а Кокановић је окренуо пиштољ према Бошњаковићу повлачећи обарач неколико пута. Притом затварач на пиштољу је био у задњем положаја усљед недостатка метака или блокирања оружја- пише у приједлогу за притвор.

Даље се наводи да је све то посматрао Дени Савић, који је кренуо у правцу Бошњаковића и замахнуо десном ногом како би га ударио.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана