Осумњичени фалсификатор ”промијенио” надлежност суда

АТВ
Foto: Тужилаштво БиХ

БАЊАЛУКА- Окружни суд у Бањалуци за два мјесеца продужио је притвор Марку Икићу (61) из Зворника који је ухапшен у акцији ”Верона” због сумње да је криминалцима са потјерница набављао фалсификоване пасошe БиХ.

Иако је осумњиченом фалсификатору притвор првобитно одредио Суд БиХ предмет је након правних перипетија и промјене надлежности завршио у Републичком јавном тужилаштву Републике Српске, на чији приједлог је притвор и продужен.

Како сазнаје АТВ до промјене надлежности је дошло након што је Суд БиХ измијенио правну квалификацију кривичног дјела које је Икићу на терет ставило Тужилаштво БиХ. Наиме, он је био осумњичен за организовани криминал из Кривичног закона БиХ, али је дјело преквалификовано у извршење кривичног дјела у саставу криминалног удружења из Кривичног законика Републике Српске, а све у вези са неовлаштеним кориштењем личних података и фалсификовање исправа.

Због тога је Тужилаштво БиХ 20. јуна предмет уступило Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, да би га већ 25. јуна они доставили Републичком јавном тужилаштву које наставља да води истрагу.

У Окружном суду у Бањалуци наводе да је притвор продужен због опасности од бјекства осумњиченог, као и бојазни да би боравком на слободи могао да омета кривични поступак сакривањем доказа или утицајем на свједоке.

”По рјешењу суда притвор може трајати најдуже до 7. септембра 2024. године. Мјеру притвора осумњичени М. И. наставиће издржавати у Казнено поправном заводу Бањалука”, саопштио је Окружни суд у Бањалуци.

Икић је осумњичен да је криминалцима, који су имали потјернице за најтежа кривична дјела, набављао фалсификоване пасоше и омогућавао им да се помоћу лажног идентитета скривају од истражних органа и несметано крећу Европом и свијетом. С њим су ухапшене још двије особе које су пуштене на слободу, пише АТВ.

Пасоши су махом набављани за припаднике кавачког клана, међу којима је био и Душан Јовановић Гиба осумњичени за учешће у мафијашким убиствима четири члана шкаљарског клана на Крфу и у Атини. Јовановић је у септембру 2023. године ухапшен у спекткуларној акцији полиције у згради ”Sarajevo tower”. Код њега је тада пронађен фалсификовани пасош БиХ на име Горан Стојановић. Због кривотворења исправа осуђен је на осам мјесеци затвора и крајем јануара је протеран из БиХ и предат у надлежност правосудних органа Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана