Осујећен покушај шверца 40 дијелова за специјалну верзију "поршеа", кажњен возач камиона из БиХ

б92
Foto: Управа царина Републике Србије

Цариници су на прелазу Сремска Рача спријечили покушај кријумчарења 40 дијелова каросерије за специјалну верзију Поршеа Панамера 971 ''Мансорy''. Дијелови су били скривени у товару пријављене робе.

Случај је откривен је 24. фебруара када је на излазну страну прелаза пристигао камион босанско-херцеговачких регистарских ознака којим је управљао 21-годишњи БиХ држављанин.

 Млади возач, коме је ово била прва вожња за превозничку фирму из БиХ, предао је документацију за товар и на питање цариника рекао да превози пошиљку коју је преузео у Београду и Сремској Митровици, наводи се у саопштењу Управе царина.

Прегледом документације видело се да камион превози више врста регуларно пријављене робе (кожне ђонове, компоненте за пекарску индустрију, машину за обраду података...), али су приликом прегледа товарног простора примећене и нове аутомобилске гуме са фелнама познатих обиљежја којих није било у документацији.

Због тога је, додаје се, камион спроведен до царинске испоставе Сремска Митровица ради детаљне контроле гдје је потврђено да се у картонским и дрвеним кутијама у товару налази мноштво непријављене робе за коју није постајала никаква пратећа документација.

Како се наводи, утврђено је да се у товару налази цијели комплет нових гума и фелни за Мерцедес Г класе.

Ријеч је о гумама марке ''Цонтинетал'', али и фелнама марке ''Брабус'' чија цијена по комаду, уколико је ријеч о оригиналу, достиже износ од 12.000 евра, док се цијена копија креће око 5.000 евра по сету.

У товару се нашло и чак 40 делова каросерије за специјалну верзију Поршеа Панамера 971 ''Мансорy'' и то браници, крила, хауба, спојлери, дифузори и бројни други делови.

Дијелове о којима је реч израђује позната кућа ''Мансорy'' која за Порше ради на побољшању перформанси возила, па су модели са таквим деловима знатно скупљи од стандардних, наводи се и додаје да уградња таквих делова може вишеструко да повећа вредност аутомобила због чега се претпоставља да је то био мотив за кријумчарење.

У товару је откривена и предња маска за Мерцедес ГЛЕ, као и неколико ксенонских фарова, сијалица и баласта за ксенонске сијалице за Голф 7 Плус.

У саопштењу се додаје да је, пошто је реч о страном држављанину, прекршајни поступак спроведен по хитној процедури.

Правоснажном пресудом Прекршајног суда у Сремској Митровици наложено је да прекршилац плати новчану казну, а прописана је и заштитна мера трајног одузимања кријумчарене робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана