Осуђени педофил остаје у Хрватској, изгубљене шансе да буде депортован у БиХ

Г.С.
Осуђени педофил остаје у Хрватској, изгубљене шансе да буде депортован у БиХ

БАЊАЛУКА – Правосуђе БиХ нема могућност да уложи жалбу на одлуку Хрватске да не спроведе изручење одбјеглог Ивицу Мишковића, осуђеног педофила, који је побјегао из судских просторија у Бањалуци и побјегао у сусједну земљу.

Ово је за "Независне новине" потврђено у Министарству правде БиХ.

Министарство правосуђа и управе Хрватске је рање одговорило Министарству правде у Савјету министара да нису испуњени услови за изручење Ивице Мишковића (65) у БиХ.

"Тај одговор прослиједили смо надлежном суду у Бањалуци који је и покренуо процеду захтјева за изручење наведене особе. О садржају одговора не можемо говорити будући је наведени суд ставио ознаку тајности на овај предмет и само тај суд може давати информације за јавност. Свака одлука замољене државе по молби за изручење је коначна и да на ту одлуку држава молиља нема право жалбе", речено је из Министарства правде БиХ.

Практично то значи  да неће доћи до изручења,  мада је домаћем правосуђу, ипак, остало неколико крајњих могућности за изручењем, али је под знаком питања да ли ће Мишковић завршити у неком од затвора у БиХ.

"Ово је била молба за изручење. Сада, рецимо, суд има могућност уступања тог предмета Хрватској ради наставка кривичног гоњења. Или, ако пресуда постане правоснажна, суд опет може упутити замолницу да Мишковић у Хрватској издржава казну", појашњава извор упућен у процедуре у оваквим случајевима.

Из Основног суда у Бањалуци су рекли да су 5. јануара запримили акт Министарства правосуђа и управе Хрватске од 27. децембра 2023. у којем су наведени разлози због којих молба за изручење Мишковића Босни и Херцеговини није удовољена.

Такође, нису испуњене правне претпоставке прописане Уговором између Хрватске и БиХ о изручењу из 2012. године.

"Суд није странка у предмету изручења и нема право жалбе", речено је у Основном суду у Бијељини.

Подсјетимо, Мишковић је 7. новембра побјегао након што му је изречена неправоснажна пресуда од четири године затвора због обљубе тада 9-годишње дјевојчице. 

Досадашња истрага је показала да Мишковић након пресуде није био везан лисицама, те да су га судски полицајци без надзора оставили у канцеларији, што је он искористио и искочио кроз прозор. 

У томе је покушала да га спријечи судска полицајка, која је стајала на улазу у суд, али није успјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана