Осуђен „отац из пакла“: Ћеркицу данима држао заточену у прљавој кади, без хране и воде

ГС
Осуђен „отац из пакла“: Ћеркицу данима држао заточену у прљавој кади, без хране и воде

БЕОГРАД - Урош Пашајлић, оптужен да је малољетну ћерку данима држао саму закључану у стану на Звездари, али и да тадашњој партнерки Ивани Ж. није дозвољавао да напусти заједнички стан, осуђен је на седам година и осам мјесеци затвора.

Током данашњег изношења завршних ријечи, тужилац и пуномоћница дјевојчице затражиле су максималну затворску казну за оба кривична дјела за која је Пашајлић оптужен, док је његов бранилац Немања Лукић рекао да Пашајлић у односу на ћерку није починио породично насиље, већ кривично дјело запостављање и злостављање малољетног дјетета. Истакао је и да Пашајлић није починио кривично дјело злостављање и мучење у односу на Ивану Ж, пише "Телеграф".

Урош Пашајлић више пута је опоменут од стране судије јер је у својој завршној ријечи говорио о догађајима који нису предмет оптужнице.

Напослијетку је рекао да је годинама бринуо о ћерки и да је "била у најбољим условима". Рекао је да је сва његова пажња била усмјерена на ћерку док није упознао Ивану Ж.

- Погађа ме што сам одвојен од ћерке, жао ми је што је тако испало. Био сам наркоман, имао сам психичке проблеме. Институција ми нису помогле. Жао ми је што сам упознао Ивану, нисмо били адекватан пар. Требало је да се посветим ћерки. Погрешио сам и треба да будем кажњен. Желим да се лечим, да не будем наркоман и да једном будем старатељ, односно родитељ, својој ћерки - рекао је Пашајлић.

Како је истакао, не признаје да је извршио кривично дјело над Иваном Ж. и "то је све измишљотина".

- Желела је да остане са мном, направила је цео циркус да би ми се осветила и да би она прекинула везу. Смишљено је ушла у улогу жртве, њена вештачења нису успела, она је изманипулисала вештаке - додао је.

Урош Пашајлић се од 28. марта прошле године налази у притвору.

Њему се оптужницом терет стављају кривична дјела насиље у породици и злостављање и мучење, као и да је током 2022. године до 24. марта 2023. године, безобзирним понашањем угрожавао тјелесни интегритет и душевно стање своје ћерке, малољетне оштећене Л. П.

Тиме је учинио кривично дјело насиље у породици са кривичним дјелом злостављање и мучење које је учинио на штету емотивне партнерке Иване Ж, на тај начин што ју је у континуитету застрашивао, пријетио јој, вријеђао је и држао затворену у стану.

Тужилаштво ће за извршење сваког од наведених кривичних дјела предложити суду изрицање максималне казне према окривљеном, као и изрицање мјере безбједности обавезног лијечења наркомана и обавезног лечења алкохоличара, у складу са налазом и мишљењем судског вјештака.

Према наводима из оптужнице, дјевојчица је седам дана била закључана у стану без основних услова за живот.

Полицајка ПС Палилула, која је пронашла дјевојчицу, рекла је да је 24. марта 2023. у касним вечерњим сатима отишла на адресу за коју је указано да постоји могућност да је остављено дијете. Када је полиција стигла, уочено је да на вратима стана нема браве.

Полицајци су лисицама отворили врата стана и тада су ушли у просторију у којој није било свјетла. У питању је велика просторија која је личила на дневни боравак и која је била пуна смећа. Претрагом стана полицајци су уочили да су врата купатила закључана, а кључ се налазио у брави са спољне стране. Када су ушли у купатило дјевојчица је, како је наведено у оптужници, вирила из каде, али није устала, већ се придигла у сједећи положај.

На себи је имала розе јакну са капуљачом, доњи дио тренерке која јој је досезала до испод кољена, а била је мршава до те мјере да је с ње спадала одјећа.

У кади у којој је лежала није се налазило ништа осим прљаве мајице која се налазила испод дјетета. Дјевојчица је била нормалне висине за свој узраст, али изузетно неухрањена. Полицајка је рекла да је била толико лагана, да је осјећај био као да је тешка свега два килограма.

Како је наведено, у купатилу није било ни хране ни воде, гријање није радило, а прозор је био отворен на кип. Полицајка је описала да је било хладно и да се у купатилу, као и у цијелом стану, осјећао непријатан мирис.

Дјевојчица у почетку није говорила, а потом је тражила воду. Полицијски службеници су, чекајући раднике Центра за социјални рад, дјевојчици дали да гледа цртане. Воду су јој давали кап по кап јер нису знали како ће да реагује на уношење течности.

Пашајлић је, како је и сам признао, зависник од кокаина, а имао је проблем и са алкохолом. За злостављање дјевојчице сазнало се јер је његова партнерка Ивана Л. смогла снаге да побјегне од злостављача, а током давања исказа рекла је да је од Пашајлића чула да држи ћерку у другом стану.

Након што је 24.марта 2023. године извршен претрес стана на Звездара, у коме је пронађена малољетна оштећена, тужилаштво је наложило полицијским службеницима да распишу потрагу за осумњиченим који се дао у бјекство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана