Осуђен још један члан групе која је растурала више од 100 кг дроге у Брчком и Грачаници

ГС
Foto: кликс

БРЧКО - Члан организоване криминалне групе из Брчког која је растурала више од 100 килограма дроге Един Мушановић осуђен је на три године затвора, потврђено је из Тужилаштва дистрикта.

Тужилаштво Брчко дистрикта окончало је поступак против 36-годишњег Едина Мушановића, по оптужници за организовани криминал у вези с прометом опојних дрога на подручју дистрикта и Тузланског кантона.

Мушановић је један од шесторице оптужених у оквиру организиране групе која је на подручју Брчког и Грачанице прометовала преко стотину килограма опојних дрога, осуђен је на трогодишњу затворску казну.

"Криминална група која је дјеловала од 2018. године разбијена је у априлу прошле године, када су тужилаштво и полиција дистрикта спровели оперативну акцију Кланац. Тада је слободе лишен већи број особа, а већ у октобру 2021. тужилаштво је подигло оптужницу против њеног организатора Хајрудина Турсуновића, као и чланова Едина и Седина Мушановића, Аднана Речице и Елдина Агушија", наводе из брћанског тужилаштва.

Како истичу, Турсуновић је оптужен да је с циљем остваривања финансијске користи организовао групу повезавши се с другим особама којима је подијелио тачно одређене задатке за набавку, продају, предају, превоз, држање и посредовање у купопродаји опојних дрога.

Сумња се да су комуницирањем путем мобилних апликација, по његовим налозима, Един Мушановић, Агуши и њему познате особе вршиле пријевоз опојних дрога, док су Речица, Седин Мушановић и Един Мушановић опојну дрогу распоређивали по скровитим мјестима поред путних комуникација обраслим растињем.

"Турсуновић се терети да је затим заједно с Речицом проналазио те локације, обиљежавао их, а потом их током вожње возилом показивао Ахмету Тодорову и особи А.Ш, који су дрогу даље преузимали и продавали на подручју дистрикта Брчко", додају из тужилаштва.

Како се наводи у оптужници, они су новац од продаје предавали Турсуновићу или особи коју би он послао пријетећи убиством оном ко га спомене полицији или тешким тјелесним повређивањем ако преузме дрогу без његовог знања или му не преда новац. Оптуженима је стављено на терет да су у оквиру такве организације прометовали најмање 109 килограма канабиса и амфетамина те 4.500 таблета МДМА-а такозвани екстази.

Сви су оптужени за кривична дјела организованог криминала у вези с кривичним дјелом неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога.

Тужилаштво је оптужницом предложило трајно одузимање предмета привремено одузетих у претресима затраживши од суда одузимање пронађене опојне дроге, али и путничких возила "ауди А8" и "хјундаи" кориштених за извршење кривичних дјела.

. Недавно је у овом случају започело и суђење пред Основним судом дистрикта Брчко, а након што је раније, у одвојеном поступку, Тодоров осуђен на казну затвора од двије године, споразум о признању кривице с Тужилаштвом закључио је и Един Мушановић који је затим неправоснажно осуђен на три године затвора, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана