Основни узрок несреће на Козари губитак контроле над авионом

Небојша Томашевић
Основни узрок несреће на Козари губитак контроле над авионом

БАЊАЛУКА - Комисија за спровођење истраге узрока авионске несреће која се догодила 10. децембра прошле године Козари, на основу спроведене истраге и анализе прикупљених доказа и расположивих информација, закључила је да је основни узрок несреће губитак контроле над авионом и његов пад у неправилан положај изазван неконтролисаним уласком авиона у облачну масу и губитком визуелног контаката са земљом.

Завршни извјештај о несрећи објављен је на сајту Министарства комуникација и транспорта БиХ  које је именовало Комисију .

Авион „пајпер 28“, који је у власништву београдске фирме „СТС авијација“, срушио се током обављања вакцинације, а у несрећи су погинула оба члана посаде - пилот Ирина П. (31) и оператер Игор Ивановић (34) из Београда.

У извјештају Комисије наведено је да је лет извођен прем правилима визуелног летења (ВФР) и у визуелним метеоролошким увјетима (ВМЦ).

-Полијетање, лет до рејона операције, операција изнад рејона и повратак на Аеродром до момента уласка у Контролисану зону (ЦТР) одвијали су се по плану и без проблема. Проблеми су наступили након уласка авиона у ЦТР Аеродрома Бања Лука. Погоршана метеоролошка ситуација, сложена ваздушна ситуација у ЦТР-у и преоптерећеност радиосаобраћаја на фреквенцијама условили и су одлуку пилота да у инструменталним  метеоролошким условима (ИМЦ) не снижава према центру ЦТР-а, у простор гдје авиони нису сигурно раздвојени, већ на његовој периферији или изван да дође до визуелног контакта са тлом, што је учињено заокретом и летом према Козари – пише у извјештају.

Додато је да је, због веома слабе видљивости, пилот вјероватно у ИМЦ условима лета имао илузију - лажни осјећај положаја у простору - када је дошло до постепеног повећања нагиба и преласка у спуштајући заокрет, а потом у стрмо обрушавање под углом око 80 степени, уз нагли губитак висине.

-Могуће је да је пилот покушао избјећи облак заокретом, након чега је услиједила илузија - лажни положај - и прелазак у стрмо обрушавање и удар у дрво храста. Услијед удара у дрво, а потом и у земљу, смртно су страдали пилот и оператер за машином за избацивање вакцина, а авион је од удара и пожара након удара потпуно уништен – наведно је у извјештају.

Комисија је утврдила да је на несрећу утицала и недовољна оспособљеност и искуство пилота за летење изнад планинског земљишта и у условима нагле промјене метеоролошке ситуације.

- Утицај су имали и  недовољна процјена метеоролошке ситуације код доношења одлуке за летење те  психичко стање пилота изазвано стресом из претходних летова,  недовољно познавање рејона аеродрома и летења, неадекватно планирање обуке посада и њено спровођење,   губитак комуникације између пилота и контроле летења за вријеме лета те  одлука пилота да прилажење на слијетање покуша извршити у ВМЦ условима због недовољно тренинга за летење у ИМЦ условима – наведено је у извјештају.

Додато је да је  радио-веза у критичном периоду била  потпуно прикривена предајама са ТWР-а и авиона, због њеног прекомјерног и недисциплинованог коришћења.

- На несрећу су утицалии  одсуство упозоравања посаде на погоршање метеоролошке ситуације у прилажењу на слијетање те занемаривање контролора авиона у ЦТР-у у прилазу који му се није јавио скоро осам минута – стоји у извјештају. Наглашено је да су на несрећу утицај имали и  политика компаније „СТС Авијација“ да се по цијену повећаног ризика и смањеног нивоа безбједности остварују пословни планови те ограничене могућности праћења ситуације у ваздушном простору / ЦТР у погоршаним метеоролошким условима;

У извјештају је наведено да је вјелокупан поступак испитивања узрока несреће спроведен према међународним стандардима и процедурама (ИЦАО) и важећим прописима БиХ. У току истраге Комисија је сарађивала са Тужитељством Босне и Херцеговине и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана