Осамнаест "гријехова" српских возача због којих се одузима ауто

Г.С.
Foto: Илустрација

Примјена новог Закона о безбједности саобраћаја (ЗБС) у Србији, који је у низу усвојених новина предвидео и драконску казну привременог одузимања возила, почела је половином септембра 2023. године.

Међутим, из саобраћајне полиције кажу да су аутомобили вишеструким починиоцима и „повратницима“, попут Лесковчанина коме је прошле седмице одузет „пассат”, нису се до сада одузимали јер се чекало да на снагу ступи „нови правилник о начину вршења контроле и непосредног регулисања саобраћаја и вођењу евиденције о примјени посебних мера и овлашћења“ из члана 295. ЗБС, преноси Б92.

„Овај правилник је на снагу ступио у петак 23. фебруара, а већ следећег дана практично је примењен од стране колега из Лесковца. Поступак одузимања возила је једноставан – када зауставимо возача који почини неки од тежих прекршаја, одмах у прекршајној евиденцији проверавамо да ли је раније кажњаван за неки од најтежих прекршаја обухваћених ЗБС. Уколико се утврди да је тај возач два пута осуђен за неки од 18 тешких прекршаја са списка ЗБС, одмах му одузимамо возило и дајемо му потврду о привремено одузетим предметима, односно, о возилу које се потом гаражира на паркингу постаје саобраћајне полиције“, кажу у МУП-у Србије.

По њиховим ријечима, у Србији тренутно постоји око 10.000 возача који су у претходне две године осуђени за неких од 18 тешких саобраћајних прекршаја, тако да им, ако буду ухваћени у новом, пријети одузимање возила!

Када привремено остајете без аутомобила

Ово су 18 саобраћајних „грехова“ због којих људи у Србији могу остати привремено без свог четвороточкаша, ако су већ два пута правоснажно осуђени због неког од њих:

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила

2. Одбијање алкотестирања или тестирања на дрогу

3. Прекорачење брзине за више од 80 км/х ван насеља

4. Прекорачење брзине за више од 70 км/х у насељу

5. Прекорачење брзине за више од 60 км/х у зони школе или зони „30“

6. Прекорачење брзине за више од 50 км/х у зони успореног саобраћаја

7. Пријевоз дјетета млађег од 12 година на мјесту возача

8. Превоз дјетета млађег од 12 година на мјесту које није предвиђено за сједење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни дијелови возила и сл.)

9. Пролазак кроз најмање два црвена свјетла на семафору у размаку краћем од 10 минута

10. Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије

11. Вожња без положене иједне возачке категорије

12. Вожња током мјере забране управљања возилом

13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена

14. Вожња за вријеме привременог искључења из саобраћаја

15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог свјетла на возилу

16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пјешака на пешачком прелазу

17. Претицање колоне под пратњом

18. Непропуштање возила под пратњом

Одузимање возила им теже пада од новчане казне или затвора

Ко, дакле, почини ове саобраћајне прекршаје сматра се „непоправљивим повратником“, а саобраћајни полицајци у разговору за Блиц кажу да, с обзиром на менталитет наших људи, „одузимање аутомобила може за њих бити тежа санкција и од затвора и од новчане казне“.

Дамир Окановић из Комитета за безбједност саобраћаја слаже се да послије новчаних и затворских казни, уз казнене поене и мјеру забране вожње, „одузимање возила репресију диже за још један ниво“.

„Новчано и затворско кажњавање јесте допринело безбедности саобраћаја, али и даље имамо релативно велики број оних који чине најтеже прекршаје, нарочито када је у питању алкохол. Ако возаче од прекршаја не одвраћа ни претња затвором, ни забрана управљања возилом, за очекивати је да ће мера одузимања возила, макар и привремено, бити нешто што ће их највише заболети, с обзиром на то да се највећи број њих и бунио против те идеје“, каже он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана