Осам ухапшених у акцији „Виза“: Коришћењем туђих података опрали хиљаде КМ

Јасмина Салопек
Осам ухапшених у акцији „Виза“: Коришћењем туђих података опрали хиљаде КМ

БАЊАЛУКА – Осам особа ухапшено је у полицијској акцији "Виза" због сумње да су починили кривична дјела неовлашћено коришћење личних података и прање новца.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске саопштили су да се акција спроводи у сарадњи са Полицијском управом Бањалука, а усмјерена је на откривање и доказивање кривичних дјела високотехнолошког криминала.

- У овим активностима,  под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а на основу наредби Основног суда Бањалука, претресено је више локација која користе  С. С, С. С, Д. Д, О. М, С. Д, Н. Т, Н.З. и Д. Б, а који су осумњичени да су извршили кривична дјела – саопштено је из полиције.

Додају да су том приликом пронађени предмети који се могу довести у везу са наведеним кривичним дјелима.

-Провађен је већи број рачунара, преносних рачунара, мобилних телефона, СИМ картица, података о картицама за безготовинско плаћање, УСБ преносне меморије и друго – наведено је у саопштењу.

Додају да су наведена кривична дјела  извршена на начин што су горе наведене особе путем маркета на "даркнету" дошли у посјед информација о картицама за безготовинско плаћање, након чега су обавили терећења предметних платних картица чији је издавалац банка "Банко БИСА" са сједиштем у граду Ла Паз у Боливији, те без ауторизације легалног имаоца платне картице извршили 392 нелегалне трансакције у износу од око 17.000 КМ.

- Све сумњиве трансакције искоришћене су за допуњавање при-пејд бројева телефона оператера телекомуникација у БиХ, гдје су након тога путем СМС порука преко ВАС сервиса дио уплате са претходно допуњених при-паид бројева телефона пребацивали на налоге који су креирани код правних особа задужених за игре на срећу, а потом вршили исплате готовог новца у њиховим пословницама – појашњено је  у саопштењу МУП-а.

У наредном периоду ће против наведених особа бити поднесен извјештај о почињеним кривичним дјелима Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана