Оптужница за прање 4,1 милион КМ

Срна
Оптужница за прање 4,1 милион КМ

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Асмира Фатића, Рамиза Фатића, Хашима Кадрића и Екрема Идризовића због удружувања ради чињења кривичних дјела и прања укупно 4,1 милион КМ, саопштено је данас из овог тужилаштва.

Према наводима оптужнице, ону од 2015. па до половине 2018. године у Сарајеву, као чланови криминалне групе чији је организатор био Асмир Фатић, примили новац за који су знали да је прибављен почињењем кривичног дјела, а потом њиме располагали и враћали у платни промет.

Оптужени су у групи имали одређене улоге, па је тако првооптужени Фатић по основу претходног договора и заједничког плана основао правно лице - предузеће "Џоб солушн" као Агенцију за посредовање у запошљавању са сједиштем у Сарајеву, које им је служило искључиво за прање новца, а овлаштење за располагање средствима по рачуну имали су и оптужени Рамиз Фатић и Кадрић.

Оптужени се терете да су са више правних и физичких лица фиктивно наручивали извршење послова, те су фиктивном документацијом опрали укупно 4.180.078,02 КМ, користећи 93 правна лица из Федерације БиХ /ФБиХ/ и Републике Српске.

При том су Асмир Фатић, Рамиз Фатић и Екрем Идризовић проналазили и повезивали фиктивне наручиоце послова путем којих се касније прао новац, а потом су им предавали на руке готов, опран новац који би се враћао у платни промет, задржавајући 10 одсто износа за себе, па је тако група прибавила противправну имовинску корист од најмање 418.007,07 КМ, којима је располагао Асмир Фатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана