Оптужница против пет лица за пореску утају 2,7 милиона КМ

Срна
Оптужница против пет лица за пореску утају 2,7 милиона КМ

САРАЈЕВО - Суд БиХ потврдио је оптужницу против пет лица, од којих су троје службеници и одговорна лица у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, која их терети за више кривичних дјела повезаних са пореском утајом чиме је буџет БиХ оштећен за 2.758.558 КМ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против Жељка Кукобата, Момирке Јамеџија, те стручних сарадника у Групи за ревизију и контролу Регионалног центра Бањалука УИО БиХ Слободанке Манојловић и Лидије Лончар, као и Недима Куленовића, некадашњег шефа Групе за принудну наплату бањалучког Регионалног центра УИО.

Кукобат се терети да је као власник и директор правног лица "Сима" из Александровца код Лакташа од марта 2007. године до 19. марта 2013. године организовао групу људи, којој су приступили Јамеџија, као директор и одговорно лице у наведеном правном лицу, те запослени Манојловићева, Лончарева и Куленовић, који су заједничким дјеловањем починили кривична дјела прописана законом БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оптужници се наводи да су Кукобат као организатор, а Јамеџија као припадник групе, не пружајући захтијеване податке, односно пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима, избјегли плаћање ПДВ-а.

Манојловићева, Лончарева и Куленовић се терете да су као припадници групе и службена и одговорна лица у институцијама БиХ својим радњама, кршењем закона и пропуштањем дужности надзора, несавјесно поступили у вршењу своје дужности, те нису обрачунали порез за поменуто правно лице у чему се огледа и њихово коруптивно дјеловање.

Овим радњама они су правном лицу "Сима" и његовом власнику Кукобату на основу неплаћеног пореза прибавили противправну корист у износу од 2.758.558 КМ, те тиме причинили штету за буџет БиХ у наведеном износу.

Кукобат и Јамеџија се терете за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са кривичним дјелом пореске утаје или преваре, а Манојловићева, Лончарева и Куленовић за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са кривичним дјелом несавјестан рад у служби. /крај/сс/бб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана