Оптужница против Aсмира Мулаја због трговине дрогом и сајбер криминала

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Асмира Мулаја (33) из Живиница због међународне трговине дрогом, високотехнолошког и сајбер криминала, те пранје новца, чиме је остварио противзакониту корист од 60.436 КМ.

Оптужница га терети да је од октобра 2012. до фебруара 2016. године, с циљем стицања противправне имовинске користи, организовао међународну групу из више земаља ЕУ ради чињења кривичних дјела међународни промет дроге, оштећење рачунарских података и програма и прање новца, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени је, ради неовлаштеног промета дроге на илегалном нарко-тржишту, на интернету основао два „форума” на њемачком говорном подручју на којима се вршила незаконита међународна продаја и куповина марихуане и екстазија.

Према наводима оптужнице, он је на свом рачунару посједовао рачунарске програме чије посједовање није дозвољено, као и податке који су створени и прилагођени за чињење кривичног дјела, запримао уплате новца криптовалутама, као и путем „Вестерн униона”, те је новцем који је прибавио на незаконит начин као имовинску корист располагао и употријебио га у њему познате сврхе.

Према прикупљеним доказима, оптужени је координисао рад других лица у ланцу која су дјеловала из различитих држава ЕУ, те посредовањем у продаји дроге, као и употребом специјалистичких програма за такозване „фишинг” и преваре са банковним картицама и средствима плаћања путем интернета, остварио незакониту имовинску корист од 60.436 КМ.

Новац му је уплаћиван путем „Вестерн унион” трансакција у иностранству и на територији БиХ.

У раду на овом сложеном предмету високотехнолошког криминала, Тужилаштво БиХ водило је упоредну истрагу са партнерским институцијама више земаља ЕУ, те остварило значајну међународну сарадњу са институцијама за борбу против високотехнолошког криминала, као и сарадњу са Одјељењем за високотехнолошки криминалитет у МУП-у Републике Српске и ФУП-у, који су пружили значајну помоћ у раду на овом предмету, додаје се у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана