Оптуженима из РУГИПП-а повољнији статус

Н. Т.
Оптуженима из РУГИПП-а повољнији статус

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво је након извођења доказа измијенило оптужницу против службеника Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), те им на терет ставило блажи облик кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

У овом случају оптужени су помоћник директора РУГИПП-а Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор Драган Груловић те службенице за правне послове Дорис Кременовић и Жељка Милинковић. Измијењеном оптужницом скинут је дио који се односи да су кривичним дјелима стекли незакониту имовинску корист, јер предмети за које их терете још нису окончани па је то непознато.

Зато је, како је пред вијећем бањалучког Окружног суда појаснио републички тужилац Горан Гламочанин, Деурићу, Кременовићевој и Груловићу стављен блажи облик кривичног дјела злоупотреба службеног положаја.

Кременовићеву терете за помагање у кривичном дјелу. Груловић је оптужен још за трговину утицајем, а за то терете и Милинковићеву. Предсједник судског вијећа Пане Гаврић казао је да је оптужница сада повољнија за оптужене.

Тужилаштво терети Деурића, Груловића и Кременовићеву да су фирми “Наш дом” незаконито омогућили да стекне право својине над зградом и помоћним објектом у бањалучкој Грчкој улици. Вриједност тог објекта је 2,18 милиона КМ. Груловића и Кременовићеву још терете да су омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата. Вриједност тих некретнина је 5,25 милиона КМ.

Груловић и Милинковићева су оптужени да су се договарали о обустави истраге у предмету “Варница Марија” коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. Милинковићева је била у “добрим односима” са једним тужиоцем, а Груловић је требао договорити детаље о исплати новца да предмет не буде прослијеђен Републичком тужилаштву. Прије окончања доказног поступка као свједок одбране Груловића и Деурића саслушан је адвокат Сањин Косић који је заступао “Наш дом”. Он је рекао да је од Републичког завода за заштиту културног и природног насљеђа добио акт да зграда у Грчкој улици није проглашена за споменик културе. Оптужена четворка је у ранијем првостепеном поступку у октобру 2020. у Окружном суду у Бањалуци ослобођена кривице, али је Врховни суд РС укинуо пресуду те предмет вратио на ново суђење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана