Оптужени за убиство Кулишића тражи да му Српска плати 5.000 КМ

Мондо.ба
Оптужени за убиство Кулишића тражи да му Српска плати 5.000 КМ

ДОБОЈ - Дражен Лазаревић, који је оптужен да је заједно са Андреом Кајганић убио њеног супруга Сашу Кулишића у Добоју у јануару ове године, поднио је апелацију Уставном суду БиХ.

Сматра да су државни органи, прије свега Полицијска управа Добој, прекршили пресумпцију невиности у његовом случају и тражио да му Република Српска исплати 5.000 КМ на име нематеријалне штете.

Лазаревић оспорава да је починио ово кривично дјело, али и разлоге због којих му је одређен притвор, те оцјењује да се успјешно вођење поступка може обезбиједити блажим мјерама забране.

У вези с тим, он сматра да су узнемирење јавности проузроковали државни органи, конкретно Полицијска управа Добој која је одржала ванредну прес конференцију непосредно након што је овај стравични случај откривен, пише Мондо.

“Начелник ПУ Добој је изјавио да је ‘на доста монструозан свиреп начин извршено кривично дјело тешко убиство’. Сматра да му је таквом изјавом прекршена пресумпција невиности, због чега је предложио Уставном суду да обавеже РС да му исплати 5.000 КМ на име нематеријалне штете”, наводи се у апелацији коју је Уставни суд БиХ разматрао на посљедњој сједници одржаној 19. септембра ове године, преноси Мондо.ба.

Међутим, Уставни суд БиХ је Лазаревићеву жалбу одбацио као неосновану, а судије су се посебно осврнуле на наводе о кршењу претпоставке невиности и спорну изјаву изнесену на конференцији за медије у ПУ Добој.

“Начелник се изјаснио о врсти и тежини почињеног кривичног дјела, а не о апелантовој кривици. Стога Уставни суд сматра да су наводи о кршењу претпоставке невиности неосновани. С обзиром на овај закључак, Уставни суд сматра да апеланту не припада право на накнаду нематеријалне штете”, закључено је у одлуци.

Окружни суд у Добоју је крајем јула ове године потврдио оптужницу против Андрее Кајганић и Дражена Лазаревића, а терете се за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин. На рочишту за изјашњење о кривици, обоје су негирали кривицу.

У оптужници се наводи да су 30. Јануара, заједно са Андреином малољетном кћерком А.К., Кулишића омамили таблетама ”Треана”. Дјевојчица је таблете уситнила и помијешала с течношћу коју је дала оцу да попије.

Након што су таблете почеле дјеловати, А.К. је обавијестила мајку и Лазаревића да Кулишић спава, па су они дошли са два изнајмљена аутомобила. Терете се да су жртву ударили неколико пута, а онда му љепљивом траком облијепили главу, а конопцем везали руке и ноге. Онеспособљену жртву су у гепеку одвезли у мјесто Преслица и ножем уболи четири пута усљед чега је преминуо.

Након убиства су побјегли, али је брзом истрагом расвијетљен случај, те је Андреа ухапшена у Бањалуци, а Дражен у Добоју.

Андреиној малољетној кћерки А.К. је у међувремену изречена мјера упућивања у васпитно-поправни дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана