Оптужени у акцији “Трезор” поново пред судијом: Споран записник о пљачки?!

Јасмина Салопек
Оптужени у акцији “Трезор” поново пред судијом: Споран записник о пљачки?!

БАЊАЛУКА - Адвокат Саша Лаботић, који заступа једног од оптужених у предмету “Трезор”, тврди да није тачно утврђено колико новца је превожено у возилу “Пошта Српске” као ни износ штете причињене кривичним дјелом те је доказ тужилаштва, који о томе говори, неоснован.

Он је ово рекао на поновљеном суђењу у Окружном суду у Бањалуци гдје суде петорици оптужених за милионску пљачку, тачније Јовици Караћу, Милошу Мрђану, Аљоши Галићу и Ђорђу Ћулуму из Бањалуке, те Жељку Павловићу из Кнежева. Они су ухапшени 2017. године.

Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић из Кнежева који је у бјекству па је процес против њега раздвојен, те Синиша Страживук против кога је такође раздвојен поступак, али због његове болести.

 - Није рађено вјештачење економске струке како би се утврдило колико је заиста новца било у возилу “Пошта Српске”, а што сматрам да је било веома битно да се уради за читав поступак - рекао је Лаботић, који заступа оптуженог Ћулума.

Лаботић је додао да записник о увиђају пљачке сматра спорним доказом, јер садржи коментаре како је извршено кривично дјело, што је, како сматра он, сувишно, јер нигдје нема изјаве ниједног од оптужених која би потврдила оно што пише.

Лаботић је, такође, истакао да пријава Министарства унутрашњих послова РС не може бити доказ у овом случају, јер је то само документ и допис полиције.

Судија Бранимир Јукић је истакао да је сагласан да пријава не може бити доказ, јер изјава свједока или осумњиченог не може да стоји у допису полиције о пријави кривичног дјела.

Тужилац Драгица Глушац истакла је да сматра да приговор адвоката Лаботића није основан, као и да је све урађено по закону, коректно и стручно.

- Не видим шта је спорно у записнику. Пријава је иницијални акт. Неопходно је да полиција у записнику опише лице мјеста и затечене предмете. Не знам шта конкретно желите приговорити - рекла је Глушчева.

Бранилац Мрђана адвокат Мирко Дабић је приговорио свим материјалним доказима Тужилаштва који се односе на његовог клијента.

- Све ћу рећи у завршној ријечи и појаснити на шта се тачно односе моји приговори. До тада ћу остати суздржан - рекао је Дабић.

7 дјевојчица 9 дјечака

Оптужница

Тужилаштво оптужене у предмету “Трезор” терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева.

Према оптужници, осим Комерцијалне банке, терете их за пљачку 572.857 КМ, које су отели од радника “Алфа секјуритија” у кругу бањалучке фирме “Метал”, када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула.

Оптужени су и за крађу 229.854 КМ новца “Пошта Српске”, када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције “Центурион”, а терете их и за пљачку “Рајфајзен банке” у бањалучком насељу Дервиши из које украдено 33.468 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана