Оптужени се није жалио на полицију, већ на глад: Завршено доказивање на суђењу за убиство Крунића

Небојша Томашевић
Оптужени се није жалио на полицију, већ на глад: Завршено доказивање на суђењу за убиство Крунића

БАЊАЛУКА - Бивши радник Агенције „Сектор Секјуритија“ Родољуб Гајић, који је оптужен за помагање у убиству власника те фирме Славише Крунића, није имао примједби на поступање полиције у истрази, али јој се жалио да је гладан.

Рекла је ово у бањалучком Окружном суду његов бивши адвокат Александра Метлић која је истакла да је Гајић пристао да га она брани и потписао пуномоћ за то.

Адвокат Метлић свједочила је на позив суда јер је садашњи Гајићев адвокат Маринко Бркић на ранијем рочишту изјавио да је Метлићеву за адвоката оптуженом „поставила полиција“ и да је није изабрао оптужени.

Осим Гајића за тешко убиство Крунића оптужени су Бенеди Ђукановић и Емилио Балдо. У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић убијен током напада у размијени ватре са обезбјеђењем. Терете их и за убиство члана Крунићевог обезбјеђења Жарка Павловића и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића који је рањен у нападу.

Метлићева је појаснила да је њу контактирала колегиница, адвокат Душка Богојевић и питала да је замијени у одбрани Гајића.

- Рекла ми је да су је контактирали да му буде бранилац, али она то није могла па ме замолила да је мијењам и ако осумњичени жели да преузмем одбрану, да га браним цијело вријеме. Након тога контактирала сам МУП Српске да добијем податке о Гајићу и зашто га терете како бих направила пуномоћ. Потом сам отишла код њега у зграду полиције у Залужане гдје он био смјештен након хапшења и  рекла сам му ко сам и питала да ли је сагласан да га браним. Он је пристао те ми је дао број телефона своје супруге  - рекла је Метлићева.

Појаснила је да је Гајић већ био дао изјаву полицији коју му је она наглас прочитала те га питала да ли је то његова изјава.

- Рекао је да јесте, а упознала сам га са свим правима и он је у мом присуству поновио ту изјаву - рекла је адвокат Метлић.

Потврдила је да жалбу на одређивање притвора Гајићу није писала, али истакла да се он са тим сагласио.

Метлићева је на питање Бркића, какав је био однос полиције према Гајићу, рекла да јој се он није жалио.

- Није имао примједбе на поступање полиције и само ми је рекао да је гладан - поновила је Метлићева.

Републчички тужилац Сњежана Петковић суду је приложила пуномоћ коју је Гајић дао адвокату Метлић да га заступа. На питање суда оптужени је потврдио да је он потписао ту пуномоћ.

Свједочењем Метлићеве завршен је доказни поступак у овом предмету у коме је до сада одржано 36 рочишта.

Одбрана оптужених тражила је да се изведе реконструкција догађаја јер постоје опречна мишљења вјештака балистичара, али је суд то одбио. Гајићев адвокат Маринко Бркић истакао је  да је измјеном оптужнице стављена тежа правна квалификација кривичног дјела  његовом клијенту што је како тврди незаконито. Суд је и његове примједбе одбио јер, како су појаснили, тужилац има право да мијења оптужницу, а суд и није обавезан да поштује правну квалификацију наведену у оптужници.

Републички тужилац  Сњежана Петковић у завршној ријечи је затражила да се оптужени осуде у складу са законом.

- Тражим да им се изрекну адекватне казне те да се обавежу да надокнаде штету коју је тражила породица убијеног - рекла је Петковићева.

Она је суду још предложила да оптуженима након изрицања пресуде продужи притвор.

Изношење завршних ријечи одбране заказано је за сљедећа рочишта.

Крунић и  Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Ђукановића и Балду терете да су заједно са Ковачевићем организовали и припремили злочин, а  Гајића оптужују за помагање јер је одао информације о кретању газде и обезбјеђења у замјену за опрост дуга.

Приговори

Гајићев адвокат Маринко Бркић приговорио је свједочењу Александре Метлић јер је како је рекао њена изјава супротна свједоцима који су рекли да је оптужени одбио да има браниоца у полицији.

- Она је податке о Гајићу ради сачињавања пуномоћи добила од полиције, а не од њега. Ради се у полицијској пуномоћи коју је потписала неука странка која не  зна разлику између изабраног и постављеног адвоката -казао је Бркић.

Суду је као доказе предао Гајићев захтјев да му он буде нови бранилац, отказ пуномоћи адвокату Метлић, као и његов поднесак да се постави као адвокат по службеној дужности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана