Оптужени Матић: Пребио сам комшију штапом

Небојша Томашевић
Оптужени Матић: Пребио сам комшију штапом

БАЊАЛУКА - Винко Матић (56) из Бањалуке оптужен за убиство рођака Радомира Матића (77), којег је више пута ударио сјекиром, након злочина позвао је путем телефона полицију и рекао како га је он први напао, те да му је отео штап и пребио га по ногама и леђима.

Снимак овог разговора пуштен је у судници бањалучког Окружног суда као доказ тужилаштва на суђењу оптуженом Винку.

- Овдје Винко Матић и желим да пријавим да сам се потукао са комшијом Радомиром, напао ме, чупао за косу -  могло се чути на снимку између Винка и полиције.

Када га је полицајац упитао гдје се налази, има ли повријеђених, одговорио је да је у Доњим Колима те покушао да објасни тачну локацију. Затим је наставио:

- Има он повреда, отео сам му штап и пребио сам га по ногама и леђима - рекао је Винко у телефонском разговору.

Оптужени је након преслушавања овог разговора додао да није све што је рекао пуштено и да је он у том разговору полицајцу казао да позову Хитну помоћ.

Предсједника судског вијећа Драгана Улетиловића интересовало је да ли има наредба за овај снимљени разговор и гдје је чуван доказ.

Тужилац Тања Мрђа појаснила је да није било ни судске ни тужилачке наредбе и да је снимак разговора доставила полиција.

Бранилац оптуженог Винка, адвокат Небојша Пантић казао је да не приговара овом доказу, јер како је појаснио, он иде у прилог његовом брањенику. Истакао је да у овом случају није изузето средство извршења кривичног дјела нити вјештачено.

Тужилац Мрђа казала је да нису радили вјештачења сјекира које су пронађене код оптуженог и појаснила да то није рађено јер се не зна са којом сјекиром је почињено кривично дјело. Судија Улетиловић је након овога казао да ће по налогу суда за сљедеће рочиште сви предмети који су одузети током истраге и депоновани у Суду бити прегледани у судници.

- С обзиром на то да немате записник о отварању предмета морамо да видимо шта сте то одузели. Видјећемо послије да ли ће се вјештачити сјекире - рекао је Улетиловић.

Оптужница Винка Матића терети да је злочин је починио 19. априла 2023. године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми званој Осоје која је у власништву његове породице.

Како се наводи, свему је претходила свађа између двојице мушкараца након које је Винко напао Радомира. У оптужници пише да га је прво ударио штапом који је отео од њега, а затим га је ударио сјекиром и то “ушицом” као и оштрицом у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, шака и подлактица. Наводи се да му је нанио тешке повреде више органа, преломе ребара, нагњечења плућа, расцјепа бубрега, преломе костију доњих екстремитета, што је довело смрти.

Улетиловић је казао да је суд Винку Матићу продужио притвор. Оптужени се иза решетака налази од краја априла 2023. и од тада му је притвор продуживан више пута.

Међа

Према ранијим незваничним информацијама Винко је рођака Радомира напао због међе, а сукоб је наводно почео када су овце ушле у његову ливаду. Према причама мјештана Голеша, Винко се у село вратио на очевину и често је долазио у сукобе са комшијама.  Они су тада испричали да је Радомир био његов рођак са очеве стране и да су и раније имали сукобе око имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана