Оптужени кријумчари: Шверцом цигарета зарадили милионе

Небојша Томашевић
Оптужени кријумчари: Шверцом цигарета зарадили милионе

БАЊАЛУКА - Богдан Мирковић (46) и држављанин Хрватске Горан Стојисављевић (51) оптужени су за организовано кријумчарење цигарета у вишемилионском износу.

Оптужницу против њих је подигло Тужилаштво БиХ које им на терет ставља кривична дјела организовање групе људи или удруживање за кријумчарење или растурање неоцарињене робе, у вези са кријумчарењем и недозвољеним прометом акцизних производа. Стојисављевић су на терет ставља и кривично дјело прање новца.

Према наводима оптужнице Стојисављевић је организовао групу људи ради неовлаштене међународне набавке, преноса и продаје цигарета из Црне Горе и са подручја Косова, за Босну и Херцеговину, Хрватску и даље у земље Европске уније.

- Групи је приступио Мирковић и друге особе из БиХ и Црне Горе који су по упутствима оптужених, у више наврата, након што би из Црне Горе и подручја Косова прибавили веће количине дуванских прерађевина, односно цигарета, ту робу скривали у теретна моторна возила-цистерне, да би цигарете даље продавали њима познатим лицима у земљама Европске уније - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додају да је све рађено ради стицања противправне имовинске користи, па би другооптужени новцем прибављеним извршењем кривичног дјела, располагао и покушао прикрити његову природу.

-У претресу од 19. јула 2021. године када је ухапшен првооптужени Мирковић, који је вршио транспорт цигарета према упутама и организацији оптуженог Стојисављевића, пронађена је и одузета већа количина цигарета у укупној количини од 247.500 паклица разних марки, које нису биле обиљежене акцизним маркицама прописаним порезним законодавством БиХ, а чија вриједност на тржишту достиже више од милион КМ-наводе у Тужилаштву БиХ.

Оптужница је прослијеђена суду БиХ на потврђивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана