Оптужени Драган Шево закључио споразум с Тужилаштвом: Признао убиство монаха и пристао на 18 година робије

Небојша Томашевић
Оптужени Драган Шево закључио споразум с Тужилаштвом: Признао убиство монаха и пристао на 18 година робије

БАЊАЛУКА - Драган Шево (41) из Лакташа, признао је кривицу за убиство монаха манастира Глоговац Стефана Ачића и пристао да му се за тај злочин изрекне 18 година затвора, сазнаје "Глас Српске".

Према оптужници  он је монаха избо ножем 7. децембра лани након што му  није дао новац на зајам. Послије злочина украо је око 1.000 КМ и побјегао.

Шево је са Окружним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у коме је предвиђена поменута казна. Споразум је данас требало да буде разматран у Окружном суду у Бањалуци на почетку суђења Шеви, али је рочиште одгођено због недоласка његовог адвоката Славена Гостимировића.

- С обзиром да је оптужени закључио споразум, а адвокат који мијења браниоца оптуженог није доставио пунумоћ рочиште ће бити одгођено -рекао је предсједник судског вијећа Драган Улетиловић.

Адвокат Александар Јокић, који се појавио умјесто Гостимировића, истакао је да је јутрос непосредно прије рочишта добио позив да мијења колегу па није ни могао припремити пунумоћ. Истакао је да то може да достави до краја дана, али је суђење ипак одгођено.

Оптужницау против Шеве, бањалучко Окружно тужилаштво подигло је 29. априла и на терет му је стављено тешко убиство. Према оптужници Шеву је  кобног дана, 7. децембра, око 18.30 часова до манастира "Глоговац" "реноом" довезао Н.П. у мјесто Бабићи код Шипова. Наводи се да је оптужени ту дошао у намјери да од монаха, кога је познавао од раније, позајми новац.

- Током боравка у приземљу конака манастира Шево је са монахом  сједио за столом, на којем  се налазила кеса са новцем. Од монаха је затражио да му позајми одређени износ, па када је оштећени то одбио Шево је, у намери да га убије и присвоји новац, устао од стола те је отишао до кухиње која је била иза леђа монаха-стоји у оптужници.

Додаје се да је након тога Шево с леђа пришао монаху те извадио преклопни нож из џепа оштрице дуге осам центиметара, а  када је монах кренуо да устане он га је убо два пута у предјелу десне стране груди.

- Потом је са стола украо кесу у којој се налазио новац у кованицама у износу не мањем од 566 КМ, 59 евра, 37 куна и 10 динара. Шево је од рањеног монаха тражио још новца, па су отишли у собу на спрату конака. Ту је од монаха узео још 510 КМ и 110 евра. Оптужени је са украденим новцем напустио конак манастира, да би приликом изласка из собе у којој се налазио рањени монах, с вањске стране кључем закључао улазна врата и кључ понио са собом - наводи се у оптужници.

Истиче се да је рањени монах услед масивног искрварења преминуо тог дана око 20.15 часова. Шево је након злочина побјегао, а ухапшен је послије дводневне потраге  у мотелу "Нана" у Бањалуци при чему је и сам себе убо ножем у груди. Родбина убијеног монаха се сматра да би оптужени требао да добије максималну казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана