Оптужени да су за више од 200 особа издали лажне дипломе

ГС
Foto: Илустрација

САНСКИ МОСТ - Кантонални суд у Бихаћу потврдио је оптужницу Тужилаштва УСК против супружника Шемсудина Хабибовића и Маиде Цепић Хабибовић, те Неире Шабић из Санског Моста, као и правног лица Центар за образовање одраслих особа "Мултилингуа" из Санског Моста.

Њима се на терет стављају кривична дјела организираног криминала у вези са кривотворењима службених исправа и злоупотребом положаја и овлаштења, а све се тиче издавања лажних диплома. Сви они су били одговорна лица у спорној установи која се бавила издавањем лажних диплома. Тужилаштво УСК истрагом је утврдило да је "Мултилингуа" за четири године свога рада омогућила да више од 200 особа из Босне и Херцеговине стекне дипломе, а да претходно нису похађали наставу нити су полагали завршне испите или програме преквалификације.

Надзором који су раније спровели инспекцијски тимови Министарства образовања, науке и културе УСК, утврђено је како је ова школа издавала дипломе и за занимања за која нису имали потребна одобрења за извођење наставе и обуке. Тако су, на примјер, издали дипломе за аутомеханичара, кухара, металостругара, шумског техничара, водоинсталатера, заваривача и машинског техничара програмера ЦНЦ машина.

Према незваничним информацијама, дипломе су продаване по цијени од 1.500 марака, те је том приликом остварена значајна незаконита корист.

Иначе, треба истаћи како је поменута установа из Санског Моста била у центру афере "Диплома" од прије шест година, која је имала снажан одјек у Босни и Херцеговини, али и ван њених граница. Тада је "Мултилингуа" издала лажну диплому новинарки Азри Омеровић, која је истраживала ову област, а она је за свега 17 дана, без дана присуства иједном часу, завршила средњу медицинску школу и то врлодобрим успјехом. Медијска афера произвела је затварање школе и истрагу у којој су провјераване стотине издатих диплома разних струка.

У судском поступку поводом афере "Диплома", Шемсудин Хабибовић осуђен је на затворску казну у трајању од 13 мјесеци, као и Сенад Пехливан, који је био посредник у куповини спорне дипломе, пишу Независне.

Нејра Шабић је тада осуђена на условну казну затвора од осам мјесеци с роком провјере од три године. Хабибовић се још налази на одслужењу затворске казне, а Тужилаштво УСК је блокирало имовину поменутих супружника, за коју се сматра да је изграђена незаконито оствареним новцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана