Оптужени бивши челни људи ИЗ у Бањалуци: Без дозволе фирмама давали земљиште, штета 740.000 КМ  

Небојша Томашевић
Оптужени бивши челни људи ИЗ у Бањалуци: Без дозволе фирмама давали земљиште, штета 740.000 КМ  

БАЊАЛУКА - Бивши бањалучки муфтија Осман Козлић (58), некадашњи предсједник Меџлиса Исламске заједнице у Бањалуци Касим Мујичић (77), бивши предсједник Извршног одбора Меџлиса ИЗ Алмир Хоџић (38) и некада главни имам Мухедин Спахић (38) оптужени су  разним малверзацијама оштетили Меџлис ИЗ Бањалука за више од 740.000 КМ.

Оптужницу против њих подигло је бањалучко Окружно тужилаштво, а потврдо Основни суд у Бањалуци.

Мујичићу и Козлићу се на терет ставља кривично дјело несавјестан рад у служби, док Хоџића и Спахића теретe да су починили по двије злоупотребе службеног положаја. Спахићу се додатно на терет ставља и фалсификовање или уништавање службене исправе.

Према оптужници, поменуте терете да су трећим лицима продали земљу у Бањалуци и Трну код Лакташа, власништво Меџлиса ИЗ, за изградњу стамбених или пословних објеката те тако причинили штету.

-Мујичић, који је био овлашћен за заступање Меџлиса ИЗ, је 21. октобра 2014. године без сагласности Вијећа муфтија код нотара закључио уговор о замјени некретнина са правним субјектом, а који се односи на замјену вакуфског земљишта, односно гробља Вакуф Мехдибегове џамије у површини од 3.563 квадрата. Сагласност је касније прибављена од Вијећа муфтија 6. априла 2015. године уз одређене измјене уговора које су се тицале квадратуре стамбеног и пословног објекта. На основу тога Мујичић је, као један од потписника, пропустио дужност надзора и несавјесно поступио не извршивши своју службену дужност тако што је требао захтијевати сачињавање новог уговора или анекса постојећег што није учинио. То је за посљедицу имало продају некретнина од стране посједника и власника трећој особи Б.Ј. чиме је Меџлис ИЗ оштећен за 453.293 КМ - наводи се у оптужници.

Козлић је, као Муфтија Муфтијства Бањалучког, оптужен да је био супотписник и гарант Уговора о замјени спорних некретнина описаних у 1. тачки оптужнице.

Хоџић је оптужен да је као предсједник Извршног одбора Меџлиса ИЗ Бањалука у намјери да другом прибави противправну имовинску корист 21. априла 2016. код нотара закључио Уговор о бестеретном преносу права својине и посједа на некретнини којим је пренио без накнаде Вакуфско земљиште у Козарској улици (њива у Вакуфу Хаџибабине џамије и гробље) на фирму из Бањалуке. Уговор је закључен без претходно прибављеног одобрења Вијећа Муфтија усљед чега је Меџлис ИЗ оштећен за износ од 200.000 КМ.

Како стоји у оптужници Хоџић је заједно са Козлићем и инвеститором изградње, 13. јула 2016. потписао уговор о заједничком улагању са фирмом из Бањалуке као суинвеститором изградње пословног објекта у улици Меше Селимовића, на вакуфском земљишту Ферхат-пашине џамије (254 квадрата). Тиме је ушао у реализацију уговора и изградњу пословног објекта без прибављене сагласности и одобрења Вијећа муфтија. Тиме је прекорачио границе својих овлашћења.

- Иако је уговором о заједничком улагању утврђена фиксна цијена пружених услуга оптужени је 17. јануара 2017. године закључио још један уговор у име Меџлиса ИЗ Бањалука као наручилац о извођењу друге фазе грађевинских радова за уговорену цијену од 73.000 КМ, а која је путем благајне готовински исплаћена извођачу К. А, чиме је причинио штету Меџлису ИЗ - наводи се у оптужници.

Мухедину Спахићу на терет је стављено да је као главни имам и пуномоћник Хоџића 21. априла 2017. године без сагласности Вијећа муфтија закључио уговор о преносу права својине на непокретности у Козарској улици на фирму из Бањалуке, чиме је оштетио Меџлис за 14.600 КМ. Истовремено је сачинио Одлуку о располагању непокретне имовине Меџлиса у којој је унио неистините податке, односно да је исту донио извршни одбор Меџлиса дана 24. марта 2017. године, а коју је потом овјерио печатом Меџлиса и употријебио је у правном промету за закључивање предметног уговора.

Оптужен је и да је 14. јуна 2016. закључио Уговор о преносу права својине на вакуфској земљи у Трну код Лакташа са Меџлиса на фирму из Бањалуке. То је учинио супротно процедури и без одобрења Вијећа муфтија да би 14. марта 2017. године прометовао некретнине закључивши купопродајни уговор по цијени од 30.000,00 КМ, чиме је фирми из Бањалуке прибавио имовинску корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана