Оптужен због прикривања 160.000 КМ зараде из иностранства

Јасмина Салопек
Оптужен због прикривања 160.000 КМ зараде из иностранства

ДОБОЈ – Окружно тужилаштво Добој подигло је оптужницу којом Мирослава Зекића (50) званог Бушина терети да није платио порез на зараду из иностранства, чиме је утајио око 16.000 марака.

Према оптужници, Зекић је у више наврата 2019. године, путем девизног рачуна у двије банке у Српској од фирме “BPS Speditions Service” из Базела, Швајцарска примао уплате које су износиле (прерачунато у домаћу валуту) око 3.115 до 32.177 марака, односно укупно скоро 160.000 КМ.

У Тужилаштву су рекли да овај износ представља опорезиви приход, те да Зекич у намјери да избјегне плаћање пореза на остварена опорезива примања по стопи од 10 десет одсто, што је предвиђено законом, у року од седам дана од наплате примања није обрачунао и уплатио порез по одбитку.

То је био у обавези обзиром на то да порез по одбитку није обрачунао и уплатио исплатилац, нити је поднио годишњу пореску пријаву, те на тај начин није дао податке о својим опорезивим примањима те је оштетио Републику Српску за износ од 15.975,39 КМ.

Из Окружног тужилаштва у Добоју саопштили су да је оптужени на овај начин починио кривично дјело утаја пореза и доприноса, а оптужница је потврђена од судије за претходно саслушање Основног суда у Добоју.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана