Оптужен за несрећу у којој су погинуле мајка и кћерка

Г.С.
Foto: Н1

БРЧКО- Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против А. Хоџића (21) због сумње да је у августу прошле године у Брчком изазвао тешку саобраћајну несрећу у којој су погинуле пјешаци А. С. и њена малољетна кћерка.

Пред Основним судом, који је потврдио оптужницу, Хоџић је оптужен за тешка кривична дјела против сигурности јавног саобраћаја.

Тужилаштво Дистрикта терети Хоџића да је 27. августа 2023. године, око 20 часова, у улици Мостарска, управљајући путничким моторним возилом Форд Фокус, крећући се из правца града у правцу насеља Брод, непосредно послије скретања за насеље Ријеке, кршењем саобраћајних прописа ударом возила проузроковао смрт два пјешака.

Како се наводи у оптужници, знајући да је максимална дозвољена брзина на тој дионици пута 60 км/х, те да је дужан прилагодити брзину видљивости и атмосферским приликама, као и саобраћајним знацима на путу, тако да возило у случају потребе може благовремено зауставити пред сваком препреком коју може предвидјети, А. Х. није обратио пажњу на пјешаке који се налазе на коловозу или ступају на коловоз. Наиме, како је показала кривична истрага, он се кретао брзином од 83 км/х, када су А. С. и њена малољетна кћер у близини своје куће прелазиле коловоз ван пјешачког прелаза, те је без успоравања и кочења, чеоним дијелом возила остварио контакт с њима узрокујући њихову смрт.

„У истрази коју је наредило, Тужилаштво је у сарадњи с Полицијом дистрикта БиХ интензивно спровело све истражне радње потребне за расвјетљавање ове тешке саобраћајне нереће и утврђивање кривичне одговорности осумњиченог. По њеном окончању, Хоџић је оптужен за Тешка кривична дјела против сигурности јавног саобраћаја“, наводи се у саопштењу тужилаштва, преноси Н1.

За ово тешко кривично дјело може се изрећи казна затвора од једне до двадесет година уз коју се, на захтјев Тужилаштва, оптуженом има изрећи и мјера сигурности забране управљања моторним возилом.

Пошто је Основни суд Брчко дистрикта БиХ потврдио оптужницу, у овом случају слиједи наставак кривичног поступка и изјашњење оптуженог о кривици.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана