Оптужен за изнуду исказа: Инспектор МУП Српске из Бијељине ослобођен кривице

Срна
Оптужен за изнуду исказа: Инспектор МУП Српске из Бијељине ослобођен кривице

Инспектор МУП-а Српске Предраг Станкић ослобођен је кривице у Основном суду у Бијељини за изнуду исказа од свједока.

Током судског поступка није утврђено да је Станкић прекршио закон, па бијељинско тужилаштво није доказало кривицу оптуженог, иако је оптужница била написана до најситнијих детаља. Коначну одлуку о правоснажности пресуде донијеће Окружни суд у Бијељини.

Према оптужници бијељинског тужилаштва, Станкић је 24. августа 2020. у згради Полицијске управе Лопаре наводно претукао једног од свједока.

– Он је у својству инспектора у станицу позвао Р. Р, Ј. М. и С. М. ради давања изјаве у вези са разбијањем аутомобила у власништву Р. Н. од претходне вечери. Док су чекали испред ПС Лопаре, Станкић је са прозора позвао Р. Р. да дође у његову канцеларију. Након што је Р. Р. ушао, Станкић је стао испред њега и повишеним тоном га питао: “Ко је разбио ауто који је био паркиран испред клуба Цитy?” Када је оштећени Р. Р. рекао да не зна, Станкић му је опалио шамар, у намјери да му нанесе тјелесне повреде. Од силине ударца Р. Р. је пао на канцеларијски сто, а када се придигао, инспектор је поново повишеним тоном питао: “Ко је разбио ауто?”. Оштећени је дао исти одговор, што је инспектора наљутило, те га је шаком ударио у ребра и главу говорећи: “Признаћеш ти мени до три сата, када идем кући- наводило се у оптужници, чији наводи током првостепеног суђења нису доказани.

Наводило се и да је потом Станкић рекао свједоку да изађе из канцеларије, а онда га је на ходнику поново ошамарио.

Оптужени инспектор је након свега како су тврдили у бијељинском тужилаштву Р. Р. рекао да иде кући, а да није сачинио записник о саслушању и оштећеног упознао у којем својству се саслушава. У оптужном акту се наводи да је оштећени Р. Р. задобио контузије грудног коша, праћене крвним подливом и преломом четвртог ребра лијеве стране, те контузију лица.

Републичко јавно тужилаштво обуставило је истрагу против полицијских инспектора из Бијељине, Милана Тривуна и Предрага Станкића, због кривичног дјела трговина утицајем и спречавање доказивања.

Српскаинфо је о акцији која је имала кодни назив „Бета 2“, писала прије годину дана када је Окружни суд у Бањалуци одбио да одреди притвор двојици инспектора уз образложење да нема ни основане сумње да су они извршили кривично дјело.

Полицијски инспектор Милан Тривун изјавио је за Српскаинфо да 23 године ради као полицијски службеник, те да до поменутог случаја није имао ни мрље у каријери. Уједно истиче да је огорчен, јер је комплетан поступак био заснован на исказу особе која је осуђивана у више наврата!

– Не желим да нападам ни МУП РС, ни државу, али ћу кроз судски поступак тражити да се утврди свачија одговорност за ову фарсу – истакао је раније Тривун за Српскаинфо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана