Оптужен судија Основног суда у Фочи

Небојша Томашевић
Оптужен судија Основног суда у Фочи

БАЊАЛУКА - Судија Основног суда у Фочи Ермин Корда оптужен је за повреду закона од стране судије или јавног тужиоца јер је у поступку извршења на непокретностима Општини Чајниче досудио хотел "Чајниче" и тако оштетио заложног повјериоца првог реда.

Оптужницу против њега подгило је Републичко јавно тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Бањалуци.

-Корда  терети да је од 04. јула 2013.  па  године до 06. августа 2020. године као судија Основног суда у Фочи у извршном предмету, након што је на приједлог тражилаца извршења Б.К. и Ј.К. против извршеника Б.Т., ради извршења на непокретности, донио Рјешење о досуди, којим је купцу Општини Чајниче, досудио непокретност извршеника под називом хотел "Чајниче" површине 651 квадрата,  помоћна зграда у површини од 13 м2 и двориште од 764 м2. То је урадио у намјери да оштети заложног повјериоца Н.Ј. у првенственом редослиједу намирења потраживања у извршном поступку-саопштено је из Републичког тужилаштва.

Наводи се да је судија свјесно прекршио Закон о извршном поступку тако наложио Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Бањалука, Подручна јединица Чајниче, да изврши упис права својине на предметним непокретностима у корист тражиоца извршења - купца Општине Чајниче са 1/1 дијела.

- Тако су обрисани терети из "В листа", Листа непокретности, иако је знао да Општина Чајниче, као тражилац извршења - купац није уплатила цјелокупни износ купопродајне цијене постигнуте на рочишту за јавно надметање-саопштило је тужилаштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана