Оптужен службеник пословнице МКФ "Призма" у Градишци: Лажним кредитима жртве задужио за 1,25 милиона КМ

Небојша Томашевић
Оптужен службеник пословнице МКФ "Призма" у Градишци: Лажним кредитима жртве задужио за 1,25 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Кредитни службеник Микрокредитне фондације (МКФ) "Призма" Горан Чикић (52) из Бањалуке оптужен је да је преварио више особа које је кредитно задужио за чак 1,25 милиона КМ лажно им рекавши да се ради о уговорима за добијање бесповратне хуманитарне помоћи.

Оптужницу против њега подигло је Окружно тужилаштво у Бањалуци, које га терети за злоупотребу положаја или овлашћења, а потврдио је Основни суд у Градишци. Чикић је радио као кредитни службеник МКФ "Призма" Сарајево у пословници у Градишци.

Према оптужници, он је од 10. маја 2012. до 24. маја 2013. преварио већи број суграђана слабијег имовног стања обећавши им да "Призма" даје бесповратну помоћ у износима од 400 до 1.000 КМ. Сачинио је 162 лажна уговора о кредитима, а неки су потписали и по два таква задужења.

Он је жртвама говорио да могу помоћ добити само уз предочавање личне карте и потврде ЦИПС-а о пребивалишту, те да добијени новац не морају враћати.

- Када су та лица пристала и предала осумњиченом личну карту и потврду ЦИПС-а о пребивалишту, он је сачинио и својеручно попунио 162 лажна захтјева за кредит на износе од 1.000 КМ, 9.000 КМ и 10.000 КМ. Сачинио је и лажне мјеничне изјаве и мјенице по основу којих су у организационој јединици Бањалука сачињени лажни уговори о кредиту у укупном износу од 1.250.000 КМ и то на име оштећених - стоји у оптужници.

Додаје се да је оптужени, након што је сачинио уговоре иако је знао да су лажни и урађени без одлуке кредитног одбора, увјерио жртве да их потпишу.

- Они су му повјеровали да се ради о помоћи, те су потписима потврдили да су примили новчани износ од 400 до 1.000 КМ на име хуманитарне помоћи. На основу тих лажних уговора је стечајни управник МКФ "Призма" Сарајево због неплаћања рата кредита оштећенима послао писмене опомене због  неизмиреног доспјелог дуговања по кредиту, захтијевајући исплату кредита у цјелости у року од осам дана под пријетњом судске принудне наплате. На овај начин је осумњичени Чикић за МКФ "Призма" Сарајево прибавио имовинску корист у износу од 1.250.000 КМ - стоји у оптужници.

Тужилаштво је уз оптужницу суду приложило и приједлог оштећених и поништило уговоре о кредиту таксативно назначене у диспозитиву оптужнице.

Ово је само једна у низу сличних превара од стране радника МКФ "Призма", који су, према неким подацима, преварили више од 3.000 грађана за лажне кредите. Полицијска управа Градишка је и крајем прошле године тужилаштву поднијела извјештај против Драгана Јунгић из Лакташа, због сумње да је преварама прибавио корист од око 23.000 КМ. Он је тада осумњичен да је као кредитни службеник микрокредитне фондације 2012. и 2013. године у Српцу довео у заблуду И. Т. из Српца, обећавши да ће јој бити омогућена исплата кредита у износу од 1.000 КМ. Он је затим сачинио захтјев за кредит и лажни уговор о кредиту којим је задужује за износ од 9.000 марака, а да новац никад није исплатио.

Хапшење

Горан Чикић је, након што су жртве превару пријавиле полицији, ухапшен 18. јануара 2020. године на граничном прелазу Рача. Њему је тада полиција на терет ставила да је преварио 129 људи за око 1,29 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана